c S
Soglasje vlade finančnemu načrtu ZZZS 18.01.2018 15:34 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji dala soglasje k finančnemu načrtu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Tako bo ZZZS letos po načrtu razpolagal z 2,85 milijarde evrov, kar je 162 milijonov evrov oz. 6,03 odstotka več kot lani. Največ dodatnega denarja bo šlo za povečanje programa zdravstvenih storitev.

Skupščina ZZZS je predlog finančnega načrta sprejela 12. januarja. Višji prihodki ZZZS v letošnjem letu vključujejo tudi sredstva, ki jih bo zavod prejel iz državnega proračuna. Tako bo 40 milijonov evrov prejel po noveli zakona o zdravniški službi, ki je strošek specializacij in pripravništev prenesla z javne zdravstvene blagajne na državni proračun.

Dodatno bo ZZZS iz proračuna prejel 18 milijonov evrov za izvedbo posebnega vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob in povečanje kakovosti zdravstvene obravnave. Od tega bo osem milijonov evrov namenjenih variabilnemu delu plače v zdravstvu, 10 milijonov pa za nadaljevanje izvajanja enkratnih dodatnih programov za skrajševanje nedopustnih čakalnih dob.