c S
Koalicija nekoliko zbližala stališča glede predloga za dvig minimalne plače 18.01.2018 13:13 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Koalicijski partnerji in pristojni ministri so današnje srečanje pred sejo vlade namenili pogovorom o predlogu ministrice za delo Anje Kopač Mrak za 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače. Čeprav še ne govorijo povsem istega jezika, je vseeno čutiti večjo složnost kot v minulih dneh. Ministrico so pozvali k nadaljevanju dialoga.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je po koalicijskem vrhu povedal, da je ministrica jasno povedala, na podlagi katerih zakonskih in ekonomskih podlag je pripravila predlog za dvig minimalne plače, ki ga bo v petek usklajevala na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Han, ki ministrico v teh prizadevanjih podpira, je spomnil na stališča gospodarstvenikov oz. delodajalcev, ki bi minimalno plačo zvišali glede na inflacijo.

Kot je dejal Han, zato razume ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška - ta višini povišanja nasprotuje - in na drugi strani ministrico za delo, ki pa ima pristojnost glede višine minimalne plače. Po njegovem mnenju je glede na vse podatke, tudi gospodarsko rast in zaposlenost, ministrica za delo ravnala prav.

Tako upa, da bodo na seji ESS dosegli dogovor. Prav tako pričakuje, da bo vlada pred ESS usklajena glede tega vprašanja, saj sicer dogovora med sindikati in delodajalci ni pričakovati.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki je bila v minulih dneh do Kopač Mrakove zelo kritična, je povedala, da so ministrico pozvali k nadaljevanju dialoga, da v tem okviru pride do skupnega predloga. Spomnila je na zakonsko določilo glede usklajevanja minimalne plače z inflacijo.

V SMC si želijo, da bi bila višina zvišanja usklajena s predsedniki delojemalcev in delodajalcev ter da bi prisluhnili tudi ministru za gospodarstvo in ministrici za finance Mateji Vraničar Erman. Izpostavila je, da je tudi pri višini minimalne plače pomembno, da najdejo ravnotežje med socialnim in javnofinančnim oz. gospodarskim vidikom.

Odprlo se je tudi vprašanje, kako lahko zvišanje minimalne plače vpliva na pogajanja s sindikati pri drugih plačah. Kustec Lipicerjeva je sicer spomnila, da je proračun pripravljen v okvirih fiskalnega pravila, kar pomeni, da potencialnih možnosti, da bi se javnofinančni okvir širil zaradi zahtev med drugim po dvigu plač, za prihodnji dve leti ni.

Poslanec DeSUS Uroš Prikl si želi, da se na ESS glede višine dviga minimalne plače poenotijo, kar pa je po njegovem mnenju realno težko pričakovati. V DeSUS podpirajo dvig minimalne plače, saj je obstoječa prenizka in pod pragom tveganja revščine.

Tako podpirajo tudi predlog Kopač Mrakove oz. bi mu dodali še kakšen evro. "To ni leporečenje, ampak potreba okoli 33.000 ljudi, ki najnižjo plačo prejemajo," je prepričan Prikl.

Po njegovem mnenju je pričakovati, da bo Vraničar Ermanova poskušala odstotek zvišanja minimalne plače čim bolj porezati. Vendar argumenti Kopač Mrakove po Priklovem mnenju pijejo vodo, zato verjame, da bo na koncu prevladal razum oz. socialna miselnost.

Počivalšek je po Priklovih navedbah danes delno ponovil svoje stališče, ki ga je izrazil v medijih, čeprav ga je nekoliko omilil. "Njegova huda skrb, ki pa je jaz ne razumem, je to, da bo to zadušilo gospodarstvo," je povedal Prikl in ocenil, da temu ne bo tako.

Se pa Prikl strinja, da je legitimno razmišljanje tudi porazdelitev bremen pri zvišanju minimalne plače. Gotovo bo po njegovih besedah v bližnji prihodnosti treba kaj narediti tudi na področju fiskalne politike, predvsem uravnotežiti obremenitev delodajalcev in zaposlenih.