c S
Kolar Celarčeva napoveduje nadaljnje iskanje kompromisa glede zakona o zdravstvenem varstvu 18.01.2018 08:21 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je predstavnikom koalicije predstavila predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Koalicijski partnerji bodo do 29. januarja ministrstvu poslali pripombe, ministrica pa je že napovedala, da bodo nekatere upoštevali. Kompromis bodo iskali tudi glede zdravstvenega dodatka.

Kolar Celarčeva je v izjavi za medije po usklajevanju ocenila, da so pogovori potekali zelo v redu tako s sindikalno in delodajalsko stranjo kot s koalicijo.

Na očitke koalicije, da je zadnji predlog lestvice zdravstvenega doplačila manj solidaren, je Kolar Celarčeva spomnila na svoje osebno stališče in dodala, da je predlagana rešitev plod kompromisa z ministrstvom za finance po dolgotrajnih usklajevanjih.

Predlagana rešitev je sicer preprosta za administriranje in za stroške. A glede na to, da imajo na to pripombe tako v koaliciji kot v sindikatih, verjame, da bodo "na tem mestu še kaj naredili v dobro večje solidarnosti".

Po njenih besedah bodo najprej počakali na konkretne pripombe koalicije, nato pa se bodo odločali za vnaprej, torej ali bodo šli v ponovno usklajevanje z ministrstvom za finance.

Na vprašanje, kje torej lahko še najdejo kompromis glede prispevnih stopenj oz. ali lahko prisluhnejo pripombam koalicije in "povozijo" ministrstvo za finance, pa je dogovorila, da ne gre za to, da koga povozijo. "Če ne bi poslušala oz. poskušala s kompromisi, usklajevanje z ministrstvom za finance ne bi potekalo pol leta," je povedala. "Menim, da se bomo vseeno potrudili in skušali najti kompromis," je dodala.

Tudi poslanec DeSUS Tomaž Gantar je opozoril na nesolidarnost predlagane lestvice zdravstvenega dodatka. Glede na to bi bil po njegovih besedah obremenjen srednji razred. "Vsi, ki imajo prihodke višje od 1000 evrov, bodo plačevali enak prispevek. Ne glede na to, ali imaš 1000 evrov ali 10.000 evrov prihodkov, boš plačal 35 evrov zdravstvenega dodatka," je opozoril. Po njegovem mnenju bi bil daleč najbolj pravičen dvig prispevne stopnje.

A prav neusklajenost med ministrstvom za finance in ministrstvom za zdravje glede financiranja zdravstva v prihodnje je po njegovih opozorilih razlog, da ta zakon ni bil sprejet že 15 let.

"Tu bi bil potreben pravočasen angažma predsednika vlade. Dogovor na najvišjem nivoju bi bil potreben že pred dvema letoma ali pa na začetku mandata. Bojim se, da je zdaj po toči zvoniti malo pozno. Brez njega (predsednika vlade op. a.) in njegove avtoritete se najbrž takega dogovora ne da doseči," meni Gantar. Po njegovih navedbah je finančno ministrstvo v torek poslalo zdravstvenemu resorju še nekatere pripombe glede zakona.

Je pa bolj optimističen glede usklajevanja določb med ministrstvom za zdravje in koalicijo glede avtonomije ZZZS, višine nadomestil za dolgotrajno bolniško odsotnost itd. Kolar Celarčeva pa je po usklajevanju dejala, da bodo že do 29. januarja upoštevali pripombe glede bolniških nadomestil, verjetno tudi pripombe glede skupščine ZZZS itd.

"Čaka nas veliko dela, mi se bomo potrudili. Napovedovati, kakšna bo usoda zakona, je v tem trenutku zelo težko," je še dejal Gantar.

Kolar Celarčeva pa je zagotovila, da bodo maksimalno pospešili usklajevanja, ob čemer verjame, da je tudi koalicija za to, da bi zakon uspeli sprejeti v tem mandatu. Poudarila je, da bo zakon pomenil tudi boljšo dolgoročno finančno stabilnost, saj se spreminja struktura virov financiranja, iz proračunskih treh odstotkov na sedem odstotkov, kar je pomemben napredek.