c S
Opozorilna stavka v nemškem Oplu namenjena francoskim lastnikom 18.01.2018 08:16 Frankfurt, 17. januarja (STA) - Zaposleni v Oplovih tovarnah v Nemčiji so izvedli opozorilno stavko, s katero so želeli novemu lastniku, francoskemu proizvajalcu PSA, sporočiti, da ne bodo pristajali na odpuščanja. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so v sindikatu IG Metall na konflikt s francoskimi lastniki pripravljeni.

Predsednik močnega sindikata IG Metall, ki zastopa delavce v kovinarski in elektroindustriji, Jörg Hofmann, je danes nagovoril okoli 6000 stavkajočih delavcev v glavni Oplovi tovarni v Rüsselsheimu. Kot je poudaril, prestrukturiranje nemškega proizvajalca, ki se je v preteklosti soočal s številnimi težavami, brez podpore delavcev ne bi uspelo.

Po poročanju dpa jim je tudi zagotovil, da so v sindikatu pripravljeni na morebiten konflikt z lastniki, če bi bila v Oplu ogrožena delovna mesta. Družba sicer zaposluje okoli 38.000 delavcev, polovico v tovarnah v Rüsselsheimu, Kaiserslauternu in Eisenachu.

PSA, ki ima pod okriljem tudi znamki Peugeot in Citroen, je družbo Opel skupaj z njenim odvisnim britanskim podjetjem Vauxhallom kupil avgusta lani od General Motorsa.

Več tisoč zaposlenim v Oplovih tovarnah so z novim letom oklestili število delovnih ur, kar bo sicer po besedah predsednika sveta delavcev Wolfganga Schäfer-Kluga omogočilo prostor za podrobnejše pogovore o prestrukturiranju posameznih poslovnih enot.

Ministrski predsednik Hessna Volker Bouffier (CDU) in vodja tamkajšnje opozicije Thorsten Schäfer-Gümbel (SPD) sta delavcem že zagotovila podporo, še poroča agencija.