c S
Revizijsko poročilo za UKC Ljubljana najkasneje v prvih dneh februarja 18.01.2018 08:15 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Računsko sodišče bo revizijsko poročilo za UKC Ljubljana izdalo predvidoma do konca tega meseca ali najkasneje v prvih dneh februarja, je med današnjim pričanjem pred zdravstveno preiskovalno komisijo DZ napovedal predsednik sodišča Tomaž Vesel. Ključne ugotovitve, do katerih je prišlo sodišče, pa je komisiji predstavil za zaprtimi vrati.

Vesel je pojasnil, da je računsko sodišče izdalo sklep o izvedbi revizije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana iz razlogov, zaradi katerih je bila tudi ustavljena preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Sodišču so po njegovih besedah ostali le še končni popravki, nato pa bo poročilo nared za izdajo.

Revizija je v UKC preverila pravilnost nabave medicinske opreme in zdravstvenega materiala za leti 2014 in 2015. Poleg tega je vzela pod drobnogled razpoložljivost in učinkovitost uporabe opreme, saj je računsko sodišče zanimalo tudi vprašanje donacij. Revizija pa ni zajela področja žilnih opornic, saj je dokumentacija pri parlamentarni preiskovalni komisiji.

Računsko sodišče se med revizijo ni moglo pogovoriti s posamezniki ali preveriti njihovih bančnih računov, saj nima preiskovalnih pristojnosti, je opozoril Vesel in napovedal, da pa bo sodišče ob izdaji poročila z razkritji seznanilo pristojne organe. Ob tem je spomnil, da je preiskovalna komisija pozvala sodišče tudi k reviziji mariborskega UKC.

Vesel zaradi zaupnosti prihodnjih aktivnosti računskega sodišča ni mogel razkriti, ali bo sodišče izvedlo revizijo tudi v mariborskem UKC. Iz Veselove razlage, da se sodišče zaveda prioritete pobud iz DZ oz. jih je v določenem delu tudi dolžno upoštevati, pa je bilo mogoče sklepati, da se revizija v kratkem obeta tudi v Mariboru.

Sicer je Vesel med pričanjem opozoril, da nabavo v slovenskem javnem zdravstvu bremenijo klientelistične povezave. Problem po njegovih besedah predstavlja tudi majhnost trga, ki daje dobaviteljem možnost izsiljevanja diferenciranih cen. Kritičen je bil tudi do prevelike vloge zdravnikov pri specifikaciji opreme in materiala, ki sta predmet nabave.

Rešitev Vesel vidi v čimprejšnjem oblikovanju strokovnih oz. tehničnih standardov nabave. Naslednji korak, ki bi ga po njegovem mnenju moralo storiti zdravstvo, je vzpostavitev skupnega javnega naročanja na področjih, kjer deluje trg. Izpostavil pa je tudi problem pomanjkanja določenih specialistov, kar nekaterim zagotavlja privilegiran položaj.

Vesel je spomnil, da je računsko sodišče v desetih letih ukvarjanja z zdravstvom naznanilo sum storitve kaznivega dejanja v okoli desetih primerih. Ob tem je izpostavil veliko tveganje, ki ga prinašajo donacije dobaviteljev opreme in materiala. Revizija v ljubljanskem UKC je zato po njegovih besedah tudi preverila, kako zavod "obvladuje" donacije.

Med drugim se je Vesel dotaknil tudi po njegovi oceni neučinkovitega uveljavljanja vloge države v svetih javnih zdravstvenih zavodov. Prav tako je izpostavil ključno odgovornost direktorjev zavodov pri nabavi opreme in materiala. Problem pa vidi v tem, da imajo direktorji pri menedžerskih potezah pogosto zvezane roke.

Zdravstvena preiskovalna komisija DZ, ki ji predseduje Jelka Godec (SDS), je danes zaslišala tudi direktorja agencije za varstvo konkurence Andreja Matvoza. Pojasnil je, da agencija v vmesnem poročilu, ki ga je dobila od komisije, zaenkrat ni zaznala indicev, ki bi terjali preiskavo morebitnih protikonkurečnih ravnanj oz. kartelnega dogovarjanja.

Matvoz je takšno odločitev agencije utemeljil tudi z visoko stopnjo verjetnosti protikonkurenčnih ravnanj, ki je potrebna, da bi agencija od sodišča dobila odredbo o preiskavi. Vendarle pa agencija po njegovih besedah nadaljuje s presojo vmesnega poročila preiskovalne komisije. Dodal je, da je zastaralni rok v tem primeru deset let.

Godčeva je izrazila razočaranje nad razlago, da ni dovolj indicev za preiskavo. Podvomila je, da je Matvoz sploh prebral vmesno poročilo, zato mu je zastavila nekaj vprašanj v zvezi z njegovo vsebino, na katera pa ni dobila natančnih odgovorov. Začudila se je tudi nad njegovo razlago, da direktor agencije ne more voditi postopka preiskave. Zakonodajo namreč po navedbah Godčeve pravi drugače.

Preiskovalna komisija bo v tem tednu zasedala še dvakrat in nadaljevala z zaslišanji prič. V petek tako pričakuje predsednika državne revizijske komisije Boruta Smrdela in Alenko Bratušek, ki je bila od 16. aprila do 18. septembra 2014 kot takratna premierka tudi v funkciji ministrice za zdravje.