c S
Pomurski sejem lani v skladu z načrti 17.01.2018 15:21 Gornja Radgona, 17. januarja (STA) - Za Pomurski sejem je bilo lansko leto, ko so pripravili pet sejmov in sedem strokovnih ocenjevanj, zelo uspešno. Za letos v družbi napovedujejo še boljšo bero, saj načrtujejo šest sejmov. Na njih bodo posebno pozornost namenili tudi letošnjemu evropskemu letu kulturne dediščine.

Lansko leto bodo na Pomurskem sejmu sklenili podobno kot prejšnja. To pomeni nekaj manj kot dva milijona evrov prihodkov, od tega približno desetino dobička. Po besedah predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca so lani uresničili vse cilje, tako razstavne kot finančne.

Na lanskih sejmih Medical, Lov, Ribolov, Naturo in Agra se je predstavilo 2255 razstavljavcev iz 36 držav, ogledalo pa si jih je več kot 140.000 obiskovalcev. Ob tem je po besedah Erjavca izstopala Agra, kjer se je kot država partnerica predstavila Kitajska s 24 podjetji, poseben poudarek sejmu pa je dal tudi poslovni del mednarodne konference srednje- in vzhodnoevropskih držav. Številna podjetja iz teh držav so se predstavila tudi na Agri, na kateri je sodelovalo 1820 razstavljavcev iz 36 držav.

Letos bodo v Gornji Radgoni začeli sejemsko dejavnost na začetku aprila s sejmoma gradbeništva, energetike, komunale in obrti Megra ter mednarodnim sejmom trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green, nadaljevali pa v drugi polovici aprila z mednarodnim sejmom sodobnega zdravstva Medical.

Konec avgusta bo njihov osrednji, kmetijsko-živilski sejme Agra. Ker je letos evropsko leto kulturne dediščine, bo geslo letošnje Agre Na mladih kmetih podeželje stoji, dežela gostja pa bo Makedonija. Hkrati z njim bo potekal mednarodni sejme embalaže, tehnike pakiranja in logistike Inpak, leto pa bodo končali z mednarodnim sejmom obrambe, varovanja, zaščite in reševanja Sobra.

V okviru slednjega bodo v Gornji Radgoni prvič pripravili državno prvenstvo gasilcev, ki se ga bo zadnja dva dneva udeležilo 5000 tekmovalcev. Ob udeležbi Slovenske vojske pričakujejo na sejmu tudi predstavitve vojsk iz sosednjih držav ter ponudbo najnovejših dosežkov s področja civilne zaščite, gasilstva in policije. Poudarek pa bo bo na nacionalni obrambi v povezavi z obrambno strategijo EU.

Pomurski sejem bo pripravil tudi sedem strokovnih ocenjevanj, mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, vin, medu, kmetijske mehanizacije in opreme ter odprti natečaj slovenski oskar za embalažo. Prvi letošnji projekt, vinska kraljica Slovenije, pa je že za njimi.