c S
Predstavniki koalicije v usklajevanje zakona o zdravstvenem varstvu 17.01.2018 14:06 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Koalicijski poslanci, ki so člani parlamentarnega odbora za zdravstvo, so danes začeli usklajevanja osnutka zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je ministrica Milojka Kolar Celarc poslala koalicijskim partnerjem konec leta. Še pred začetkom usklajevanj je bilo iz koalicije slišati kritične tone glede osnutka zakona.

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar, ki je danes predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo, meni, da je predlog zakona daleč od napovedane solidarnosti, ne zagotavlja dolgoročnega financiranja zdravstva in je krivičen do bolnikov, ki so dlje časa bolniško odsotni z dela. Prav tako predlog zakona Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenija odvzema avtonomijo in uveljavlja etatistični model vodenja zdravstva.

Kritična je tudi poslanka SD Bojana Muršič. Po njenem mnenju je tokratno besedilo zakona boljše od prvotne različice, saj da upošteva kar nekaj predlogov iz javne razprave. Imajo pa v SD pripombe na lestvico doplačila, ki bi nadomeščalo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zgolj tristopenjska lestvica po njihovem mnenju ni socialna ali solidarna. Tako jim je bolj všeč prvotna sedemstopenjska lestvica, še bolj pa doplačilo v obliki odstotka od neto prihodka.

V SD so kritični tudi do tega, da ni več predvideno odtegovanje prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje od pasivnih prihodkov. Nikakor pa ne nameravajo pristati na predlog, da bi bolniki po enem letu bolniške prejemali nadomestilo v znesku 60 odstotkov osnovne plače.

Tako Muršičeva kot Gantar sta skeptična glede tega, ali jim bo uspelo uskladiti zakon, da bi lahko bil sprejet še v tem mandatu. Pričakovala sta namreč, da bo ministrica zakon pripravila bistveno prej.

Pred začetkom usklajevanj sta ponovila svojo oceno glede osnutka zakona. Dodala sta, da v tej obliki zakona ne moreta podpirati, prav tako po njunem mnenju ni za pričakovati, da bi šel v četrtek že na vlado.

Medtem pa je poslanec SMC Jani Möderndorfer bolj optimističen. Na vprašanje, ali gre lahko predlog zakona v četrtek na vlado, je odgovoril z besedami, da lahko to pričakuje, vseved pa da ni.

Povedal je, da podpira zakon s popravki. Zakon je po njegovem mnenju zelo dobra osnova za to, da se začnejo resno pogovarjati in usklajevati, kar je tudi del koalicijskega sporazuma. Ni pa se želel izreči o tem, kaj ga moti v predlogu zakona.

Prepričan je, da bodo tudi v SMC, kjer so o predlogu že razpravljali, imeli nekaj predlogov, kar pa lahko zakon naredi kakovostnejši. Po njegovem mnenju je tudi realno, da zakon sprejmejo. "Ni odgovornost le sprejemati zakon, ampak je odgovornost tudi takrat, ko ga ne sprejmeš," je dodal.