c S
V ospredju slovenske predstavitve Na Zelenem tednu v Berlinu družinske turistične kmetije 17.01.2018 13:42 Ljubljana/Berlin, 17. januarja (STA) - V Berlinu je vse nared za enega vodilnih sejmov za kmetijstvo, prehrano in vrtnarstvo na svetu, imenovanega Zeleni teden. Na njem se tradicionalno predstavlja tudi Slovenija, letos bodo v ospredju družinske turistične kmetije. Sejma se bo udeležil minister Dejan Židan, ki bo sodeloval tudi na berlinskem vrhu ministrov za kmetijstvo.

Slovenija se bo letos pod okriljem ministrstva predstavljala na 135 kvadratnih metrov razstavnega prostora. Osrednja tema predstavitve so družinske kmetije - slovenske turistične kmetije, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Na sejmu se bo predstavilo šest slovenskih turističnih kmetij, ki so jih dogovorili na Zvezi turističnih kmetij Slovenije: Marjanca, Grobelnik, Lenar, Visočnik, Korošec in Dreisiebner. Obiskovalci sejma se bodo preko turističnih kmetij seznanili s pestrostjo slovenskega podeželja ter možnostmi preživljanja prostega časa in počitnic v Sloveniji, prav tako bodo lahko okusili slovensko hrano in pijačo.

Poleg turističnih kmetij se bo Slovenija predstavila tudi kot čebelarska dežela s čebelarstvom Šauperl, s projektom urbanega zeliščarstva se bo predstavilo tudi startup podjetje Urban planty.

Obiskovalcem bodo na voljo tudi informacije o Sloveniji in turističnih ponudbah. Informator Slovenske turistične organizacije bo namreč s predstavitvijo in turističnimi katalogi vsem obiskovalcem skušal približati Slovenijo kot izjemno zanimivo, pestro in raznoliko turistično destinacijo.

Slovesnost ob odprtju sejma, ki se bo za obiskovalce sicer odprl v petek, bo potekala v četrtek zvečer, udeležil se je bo tudi Židan z delegacijo. Židan se bo po slovesnosti srečal z nemškim ministrom za prehrano in kmetijstvo Christianom Schmidtom.

Židan bo imel dvostranska srečanja z ministri in drugimi visokimi predstavniki držav in institucij, tudi Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), na dnevnem redu tudi v petek. Po srečanjih na slovenskem razstavnem prostoru bo minister na voljo za izjave za medije.

V soboto se bo udeležil 10. berlinskega vrha ministrov za kmetijstvo z naslovom Oblikovanje živinorejske prihodnosti - trajnostno, odgovorno in učinkovito. V ospredju bodo prehranska varnost, zmožnost preživetja na podeželskih območjih, viri, okolje in podnebne spremembe ter zdravje in dobrobit živali.

Židan bo sodeloval na panelu, ki se bo posvetil vprašanju prehranske varnosti. Na njem bo sodeloval tudi generalni direktor FAO Graziano Da Silva.

Ministrskemu vrhu bo sledil še mednarodni poslovni forum v organizaciji Globalnega foruma za prehrano in kmetijstvo (GFFA).

Židan bo obisk Berlina sklenil s srečanjem s Slovenci, ki živijo v Berlinu.

Zeleni teden v Berlinu bo tokrat potekal že 83., letošnja partnerica sejma je Bolgarija. Na njem se bo predstavilo več kot 1600 razstavljalcev iz približno 65 držav. Messe Berlin, ki gosti sejem, pričakuje, da se bo število obiskovalcev povzpelo preko 400.000. Sejem, v okviru katerega se ob odvilo več sto forumov, seminarjev in konferenc, bo vrata zaprl 28. januarja.