c S
Posel obrambnega ministrstva s podjetjem Esotech bo preverjalo računsko sodišče 17.01.2018 11:13 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Odbor DZ za obrambo računskemu sodišču predlaga, da opravi revizijo izvedbe postopka javnega naročila, v katerem je ministrstvo za obrambo (Mors) sklenilo pogodbo s podjetjem Esotech v višini 1,2 milijona evrov. Nekateri poslanci namreč dvomijo v zakonitost in transparentnost posla, na ministrstvu pa očitke zavračajo.

Sejo o poslovanju ministrstva za obrambo z velenjskim podjetjem Esotech je sklical predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS). Kot je pojasnil, so se v javnosti pojavile informacije o sklenitvi posla za prenovo kotlovnice v vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni. Pri tem po njegovih besedah ne bi bilo nič nenavadnega, če predsednik uprave in 10-odstotni lastnik podjetja ne bi bil Marko Škoberne, oče poslanca SD Jana Škoberneta. Opozoril je, da sta poslanec Škoberne in ministrica za obrambo Andreja Katič v isti stranki, Škoberne pa je poleg tega njen nadomestni poslanec.

Po njegovem mnenju obstajajo sumi o netransparentnosti in nezakonitosti posla, v kar se je, kot je dejal, še bolj prepričal, ko je prejel gradivo Morsa.

Iz gradiva ministrstva sicer izhaja, da so avgusta lani s podjetjem Esotech sklenili pogodbo v skupnem znesku 1.167.451 evrov, in sicer na podlagi predhodno izvedenega postopka javnega naročila.

Ministrstvo je na prvo objavljeno javno naročilo prejelo štiri ponudbe: poleg Esotecha so se prijavila še podjetja Artim, Tames in Kolektor Koling. Najugodnejši ponudnik je bil Artim, a ni izpolnjeval zahtev, navedenih v razpisni dokumentaciji. Ostale ponudbe so presegale zagotovljena finančna sredstva, zato se je ministrstvo odločilo za nov postopek javnega naročila, in sicer po konkurenčnem postopku s pogajanji.

K temu je povabila podjetja Esotech, Tames in Kolektor Koling, ne pa tudi podjetja Artem. Med novimi ponudbami je bila najugodnejša Esoteshova. Ker ni bilo vloženega zahtevka za revizijo, je Mors avgusta podpisalo pogodbo s tem podjetjem, dela pa se izvajajo v skladu s pogodbenimi določili.

A po Mahničevem mnenju "stvari malo smrdijo". Zanimalo ga je, zakaj Mors najcenejšega ponudnika iz prvega javnega naročila, podjetja Artem, ni pozvalo k dopolnitvi ponudbe in zakaj ga niso povabili k oddaji ponudbe v konkurenčnem postopku. Mahniču se zdi tudi sporno, da v drugo niso objavili novega javnega razpisa, pač pa konkurenčnega, s čimer so dodatno zožili nabor ponudnikov.

Ministrstvo si je tudi pridržalo pravico, da se v postopku s ponudniki ne bo pogajalo. Mahnič je ob tem opozoril, da je bila izbrana ponudba Esotecha 32.000 evrov dražja od cene, ki so jo postavili za mejo in zaradi katere v prvem razpisu niso izbrali nikogar. Po Mahničevem mnenju so na ministrstvu "očitno preferirali Esotech". Ostalih ponudb namreč po izbiri tega podjetja sploh niso preverjali, je dejal. Mahniča je tudi zanimalo, ali so preverili lastniško strukturo podjetja.

Katičeva je vse očitke o netransparentnosti in nezakonitosti postopka zavrnila. Iz dokumentacije, ki so jo posredovali, je po njenih besedah razvidno, da je ministrstvo v celoti ravnalo učinkovito, gospodarno in transparentno. Ker ne želi, da "ostane senca dvoma", je računskemu sodišču predlagala, naj to pogodbo pregleda ob reviziji zaključnega računa.

Postopek je podrobneje pojasnil vodja direktorata za logistiko Željko Kralj. Glede izločitve podjetja Artim je pojasnil, da ponudnika zaradi vsebinske neskladnosti ponudbe ni bilo mogoče pozvati k dopolnitvi. S tem, ko so zapisali, da se naročilo lahko odda brez pogajanj, pa niso kršili nobenega člena zakona o javnem naročanju, je dejal.

Glede vrednosti naročila je pojasnil, da so jo v drugem postopku popravili in ji približali najnižji ponudbi. Drugih ponudb kot Esotechove pa niso pregledali, ker je strokovna komisija ugotovila, da je najugodnejša in izpolnjuje zahteve, in pregled drugih odločitve ne bi spremenil. Kralj je tudi pojasnil, zakaj so se odpovedali pogajanjem: ko so pregledali posamezne postavke ponudb, so namreč ugotovili, da so ponudbe dokaj realne in ne odstopajo od cen na trgu.

Kljub različnim stališčem so se člani odbora strinjali, da razsojanje o zakonitosti in transparentnosti posla ni v njihovi pristojnosti. Zato so računskemu sodišču s soglasno sprejetim sklepom predlagali, da opravi revizijo izvedbe postopka javnega naročila.

Še pred glasovanjem o takšnem sklepu je sicer Zoran Mladenovič z računskega sodišča pojasnil, da današnjo sejo štejejo kot pobudo za revizijo. Tako bodo preučili vse gradivo in se odločili, ali bodo izvedli revizijo.