c S
Nekdanji direktor železniškega gradbenega podjetja priznal fiktiven posel 17.01.2018 13:52 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Nekdanji direktor železniškega gradbenega podjetja Leon Kostiov je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde in s tem priznal obtožbo o zlorabi položaja. V torek je bil Kostiov, ki je priznal nezakonit in fiktiven posel, obsojen na dve leti zapora, ki ju bo lahko odslužil s 480 urami dela v splošno korist.

Ljubljansko okrožno sodišče je Kostiovu izreklo tudi stransko denarno kazen 15.000 evrov, plačati pa bo moral še stroške kazenskega postopka. Grozila mu je zaporna kazen od enega do osem let zapora. V obtožnici sta se po podatkih Dnevnika znašla še dva obtoženca, ki krivde nista priznala in jima bo sodišče sodilo po redni poti, Kostiov pa je priznal svojo vlogo pri oškodovanju Slovenskih železnic.

Kaznivo dejanje se je nanašalo na projekt obnove kočevske proge, ki jo je vodila družba SŽ-ŽGP. Ta je za enega od podizvajalcev izbrala že ugaslo podjetje NB inženiring Nihada Bešića, ki je od SŽ-ŽGP tedaj prejelo okoli 390.000 evrov. Toda čez čas so se pojavili sumi, da je šlo pravzaprav za fiktivno pogodbo in za nezakonito odtekanje denarja pri več deset milijon evrov težkem projektu. Sume je najprej potrdilo specializirano državno tožilstvo, ki je po preiskavi vložilo obtožnico, Kostiov pa je svoj del krivde tudi priznal.

Za Dnevnik je dejal, da se je za priznanje krivde odločil iskreno in tudi zaradi "božjega miru, ki ga bi rad imel po dveh letih postopka, ki vpliva tudi na odnose, družino in zdravje". Kostiov je za časnik pojasnil, da sta goljufivega posla poleg njega obdolžena še Nihad Bešić in Miloš Njegoslav Milović.

Kljub priznanju krivde in obsodbi Kostiov za zdaj ostaja na SŽ-ŽGP, kjer je pomočnik direktorja, zadolžen za tuje trge. Od tega položaja se bo najverjetneje v kratkem poslovil, vendar pravi, da bo skoraj zagotovo ostal pri Slovenskih železnicah. Pogajanja po njegovih besedah že potekajo. Vodstvo Slovenskih železnic sicer po informacijah Dnevnika v tej kazenski zadevi niti ni priglasilo premoženjskopravnega zahtevka, s katerim bi terjalo povračilo ukradenega denarja.