c S
Pripombe na predlog energetskega koncepta predvsem glede časovnega dosega in opredelitve ciljev 17.01.2018 10:22 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je v javni obravnavi predloga energetskega koncepta Slovenije, ki se je zaključila v ponedeljek, prejelo predloge 40 deležnikov, večina pa jih je prišla v zadnjih treh dneh. Pripombe so se nanašale predvsem na časovni doseg predloga in na bolj natančno opredelitev ciljev, so za STA pojasnili na ministrstvu.

"Po pregledu prejetih predlogov lahko ocenimo, da je veliko predlogov konstruktivnih, nekateri pa so diametralno nasprotujoči," so pojasnili na ministrstvu.

Trenutno oblikujejo pregled pripomb, sledil bo vsebinski pregled in opredelitev do posameznih predlogov. Predlog naj bi v DZ poslali predvidoma marca.

Predlog energetskega koncepta Slovenije, ki ga je 1. decembra lani objavilo ministrstvo za infrastrukturo, določa glavne usmeritve razvoja slovenske energetike. Predlog koncepta podaja usmerjevalne cilje do leta 2030 in okvirne dolgoročne cilje do leta 2050.

Glavna naloga energetike zdaj in v prihodnosti je zagotavljati ravnotežje med štirimi osnovnimi stebri energetske politike: podnebna trajnost, zanesljivost oskrbe, preobrazba v smeri naprednih omrežij in skupnosti ter konkurenčnost oskrbe z energijo.

Strateški dokument, ki bo začrtal pot slovenske energetike do leta 2030 s pogledom do leta 2050, daje smernice za prehod v nizkoogljično družbo. Pri tem bodo imeli vodilno vlogo ukrepi učinkovite rabe energije, večje izkoriščanje obnovljivih in nizkoogljičnih virov ter razvoj naprednih energetskih sistemov in storitev.