c S
Vlogo za vzdrževanje otrok se izplača oddati preko eDavkov 17.01.2018 09:06 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Rok za oddajo vloge za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je tudi letos 5. februar, vendar pa bodo lahko tisti, ki bodo to storili prek Fursovega informacijskega sistema eDavki, to storili vse do 20. februarja. Za oddajo vloge bodo torej imeli več časa, ob tem pa lahko vračilo dohodnine pričakujejo prej kot sicer.

Vlogo morajo oddati zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti. V preteklih letih jo je prek sistema eDavki oddalo manj kot 10 odstotkov zavezancev, zato so morali uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) podatke z več kot 220.000 papirnatih obrazcev skoraj mesec dni vnašati v svoj informacijski sistem.

Letos pa bo portal eDavki glede oddaje vlog za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane odprt tudi v času vnašanja teh podatkov v sistem. To pomeni, da bodo lahko zavezanci oddali vlogo preko eDavkov vse do 20. februarja in imeli tako za oddajo 15 dni več časa kot tisti, ki bodo vlogo oddali na papirnatem obrazcu.

Glede na to, da bo za Furs obdelava podatkov, ki bodo oddani preko eDavkov, enostavnejša in hitrejša od tistih, ki bodo oddani na papirnatih obrazcih, bodo lahko ti zavezanci v primeru priznane posebne olajšave in preplačila dohodnine prejeli vračilo dohodnine na svoj račun nekaj dni prej kot ostali zavezanci. Konkretno to pomeni, da bodo prejeli denar štiri dneve pred iztekom roka vračila dohodnine, ostali zavezanci pa po naključnem vrstnem redu do datuma izteka roka, so pojasnili na Fursu.

Večje število oddanih vlog po elektronski poti na Fursu pričakujejo tudi zaradi prejšnji mesec poenostavljene registracije v sistem eDavki, za katero fizične osebe ne potrebujejo več kvalificiranega digitalnega potrdila.