c S
Ljubljanska borza: Indeks navzdol 17.01.2018 07:49 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Na Ljubljanski borzi je indeks blue chipov SBI TOP današnje trgovanje končal pri 822,05 točke, kar je 6,19 točke ali 0,75 odstotka manj kot v ponedeljek. Najbolj prometne delnice Krke so izgubile 3,77 odstotka, medtem ko so se bolj prometne delnice Telekoma Slovenije in Zavarovalnice Triglav podražile za 1,14 oz. 1,65 odstotka.

Vlagatelji so danes sklenili za 1,14 milijona evrov prometa. Največ ali 380.600 evrov ga je odpadlo na delnice Krke, katerih tečaj je padel na 56,20 evra.

Delnice Mercatorja, ki so v prvi kotaciji, vendar ne sestavljajo indeksa, so ob skromnem prometu zrasle za devet odstotkov in pol. Oblikovale so se pri ceni 23 evrov na delnico.

V indeksu so se ob delnicah Telekoma in Zavarovalnice Triglav podražile delnice Luke Koper in Pozavarovalnice Sava. Prve so zrasle za 2,24 odstotka in šle na 31,90 evra, druge pa za 1,76 odstotka in šle na 17,30 evra.

Med delnicami v prvi kotaciji so poleg delnic Krke dan pod gladino sklenile še delnice Petrola, ki so zdrsnile za 0,85 odstotka. Dan so sklenile pri 350 evrih.

Delnice Gorenja in Intereurope so ob skromnem povpraševanju obstale na izhodiščnih vrednostih.

V standardni kotaciji trgovanje ni bilo prav živahno. Še največ zanimanja so vlagatelji pokazali za delnice Cinkarne Celje, katerih tečaj je pridobil 0,45 odstotka in se oblikoval pri 225 evrih.

OBJAVE NEKATERIH DRUŽB

Ljubljanska borza je danes začasno zaustavila trgovanje z delnicami KD Group. Razlog je bilo odstopanje tečaja od referenčnega tečaja za več kot 30 odstotkov.

Nadzorni svet družbe Skupina Prva se je na dopisni seji, ki je potekala med 12. in 15. januarjem, seznanil z namero Skupine Prva in Prve osebne zavarovalnice po pridobitvi 25 odstotkov in ene delnice Deželne banke Slovenija, pri čemer je predvideno, da bo Skupina Prva pridobila 9,9-odstotni lastniški delež, Prva osebna zavarovalnica pa razliko, ter Skupini Prva dal soglasje k sklenitvi posla in za sklenitev pooblastil upravo družbe, so sporočili.

Nadzorni svet družbe M1 je 12. januarja obravnaval poslovanje družbe v preteklem letu ter imenoval revizijsko komisijo za naslednja štiri leta, je objavila družba.

Iz VZMD so sporočili, da so se v sporu s Hitom, ki je iztisnil male delničarje iz družbe Hit Alpinea, pokazale možnosti za poravnavo. Hit je namreč pokazal pripravljenost k plačilu dodatnih 0,76 evra na delnico, kar je 200-odstotni dodatek k že izplačani denarni odpravnini v višini 0,38 evra na delnico ob iztisnitvi. VZMD poziva vse male delničarje te družbe, naj se jim pridružijo v postopkih v tem sporu.