c S
Zdravstvena preiskovalna komisija danes pričakuje Vesela in Matvoza 17.01.2018 08:03 Ljubljana, 17. januarja (STA) - Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic bo v tem tednu zasedala kar trikrat. Na današnji seji namerava zaslišati predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela in direktorja agencije za varstvo konkurence Andreja Matvoza.

Zanimive razlage se obetajo tudi na drugih dveh sejah v tem tednu. Na seznamu prič sta namreč tudi predsednik državne revizijske komisije Borut Smrdel in Alenka Bratušek, ki je bila od 16. aprila do 18. septembra 2014 kot takratna premierka tudi v funkciji ministrice za zdravje. Zdravstvena preiskovalna komisija, ki ji predseduje Jelka Godec (SDS), ju bo zaslišala v petek.

Sprva je bilo za četrtek načrtovano tudi zaslišanje ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, a se je opravičil. Po novem bo minister stopil pred komisijo predvidoma 25. januarja. Sicer je komisija medtem že pripravila vmesno poročilo, ki ga je DZ 22. novembra lani tudi sprejel. Pod drobnogled je vzela univerzitetna klinična centra v Ljubljani in Mariboru.

Komisija je ugotovila sum, da naj bi odgovorni v obeh kliničnih centrih zavestno kršili zakon o javnem naročanju in pri tem oškodovali javna sredstva, delovali naj bi negospodarno in nezakonito. Prav tako je ugotovila sum pranja denarja in davčnih utaj. Godčeva je že v predstavitvi enoletnega dela komisije junija lani poudarila, da so žilne opornice preplačevali tudi do štirikrat.

Godčeva je oktobra lani pojasnila, da naj bi odgovorni v ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru v letih od 2007 do 2014 pripravili in izvedli naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja. Prav tako je komisija izpostavila sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj.

Komisija je DZ predlagala, naj vmesno poročilo posreduje Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in Specializiranemu državnemu tožilstvu kot naznanitev suma storitve kaznivih dejanj na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Nedvoumne ugotovitve komisije so botrovale odločitvi NPU, da nadaljuje preiskavo primera žilnih opornic, je prepričana Godčeva.