c S
Unitur lani beležil več nočitev in rast prihodkov 16.01.2018 15:24 Zreče, 16. januarja (STA) - Zreška družba Unitur, ki od novembra lani z izčlenitvijo turističnega dela iz družbe Unior deluje kot samostojno podjetje, je v letu 2017 beležila 5,6-odstotno rast prihodkov. Kot je danes povedala izvršna direktorica družbe Barbara Soršak, so lani zabeležili okoli 200.000 nočitev, kar je poldrugi odstotek več kot leto prej.

Unitur zaposluje okoli 320 ljudi, še 160 jih dodatno za določen čas zaposlijo v času zimske sezone, zadnje leta pa je Uniorju povzročal izgubo. Po besedah Soršakove letošnjih izračunov še nimajo, po prvih kazalcih pa so se razmere lani vidno popravile, vendar verjetno leta še ne bodo zaključili s pozitivnim izkupičkom.

"Ukrepe za izboljšanje poslovanja intenzivno izvajamo že nekaj let, zato se poslovni izid tudi že izboljšuje. A gre za daljši proces, ki nam doslej res še ni omogočil pozitivnega poslovanja, je pa to na srečo vedno manj negativno," pravi Soršakova, ki informacij o morebitnih prodajnih aktivnostih s strani lastnikov ni mogla posredovati.

Družba je lani ustvarila 19,5 milijona evrov, a to s preteklimi leti ni povsem primerljivo, saj se je z registracijo novega podjetja iz programa turizem izčlenila enota družbene prehrane, kar pomeni za okoli 1,5 milijona evrov manj prihodkov. Ob upoštevanju tega dejstva je lansko leto po njenih besedah eno rekordnih, kar se tiče prihodkov turistične dejavnosti.

Poslovni načrt za leto 2018 predvideva triodstotno rast prodaje, nekaj manjšo rast števila nočitev ter za okoli tri milijone evrov investicij. V zadnjih letih namreč v programu turizma ni bilo večjih vlaganj, saj so bili precej obremenjeni z naložbami iz preteklosti. So pa že lani začeli s postopno prenovo zasneževalnega sistema, v katero bodo do leta 2020 vložili 2,7 milijona evrov, in s katerim bodo vse smučarske površine lahko zasnežili v petih dneh.

Med potencialno obetajočimi trgi si v Zrečah in na Rogli obetajo predvsem večje število gostov iz držav Beneluksa, predvsem Nizozemske, in to zlasti v poletnem obdobju, v katerem se skriva še precej potenciala. Trenutno še vedno skoraj 60 odstotkov nočitev ustvarijo pozimi, ko so zasedeni povprečno 90-odstotno, zato bodo več delali na razvoju kakovosti in ponudbe z višjo dodano vrednostjo ter prilagajanju ponudbe družinam kot njihovi osnovni ciljni skupini.

Okoli 125.000 nočitev so lani še vedno ustvarili domači gostje, ki jih je bilo več kot leto prej, okoli 75.000 pa tujci, med katerimi so pozimi v ospredju Hrvati, Srbi in Madžari, poleti in v Termah Zreče pa gostje iz Nizozemske, Belgije in Avstrije. Število tujih gostov je ostalo na ravni iz leta prej.

Letošnja zima jim je doslej šla na roko, saj so zabeležili že 45 smučarskih dni, dva več kot v tem obdobju lani, obiskalo pa jih je že 65.000 smučarjev, kar je celo za 44 odstotkov več kot v minuli smučarski sezoni. V prejšnji zimi je Roglo obiskalo 188.500 smučarjev, odstotek več kot leto prej, s tem pa je bila Rogla po besedah Soršakove najbolj obiskano slovensko smučišče.