c S
Kitajska stopnjuje pritisk na trgovanje s kriptovalutami 16.01.2018 14:01 Peking, 16. januarja (STA) - Kitajska vlada namerava po poročanju Bloomberga, ki se sklicuje na zaupne vire, prepovedati dostop do domačih in tujih spletnih platform za centralizirano trgovanje s kriptovalutami. Oblasti bodo omejile tudi posameznike in podjetja, ki ponujajo storitve za trgovanje. Vrednost bitcoina je zaradi novice padla na najnižjo raven v zadnjem mesecu.

Razlog za takšno potezo je po navedbah Bloomberga zaskrbljenost, ki preveva regulatorje po vsem svetu. Bojijo se predvsem možnosti pranja denarja in izogibanja plačilu davkov, ki ju omogočajo kriptovalute, ter velikega tveganja zaradi špekulativne narave poslovanja.

Manjše transakcije bodo izvzete iz ukrepa.

Novica je še dodatno znižala ceno bitcoina, ki se že nekaj časa giblje na precej nižjih ravneh od rekordov. Potem ko je konec minulega leta presegla 20.000 dolarjev, se je vrednost te kriptovalute po podatkih spletne platforme Coinmarketcap danes prvič po petem decembru lani spustila pod 12.000 dolarjev. S tem je v enem dnevu izgubila skoraj 15 odstotkov vrednosti.

Kitajska je bila do začetka minulega leta eden najbolj atraktivnih trgov za trgovanje z bitcoini. Še vedno je dom številnih rudarjev kriptovalut, ki pa se zaradi zaostrovanja ukrepov oblasti vse pogosteje ozirajo po selitvi "rudnikov" v katero od ugodnejših tujih držav.

Minuli torek je Kitajska sporočila, da želi omejiti rudarjenje bitcoinov. Kitajski finančni regulator je lokalne oblasti že pozval, naj pripravijo pravila za rudarjenje bitcoinov, s katerimi bi omejili ali pa celo preprečili to dejavnost.

Kitajske oblasti se po neuradnih informacijah Bloomberga in Reutersa pripravljajo tudi na omejevanje dobave električne energije "kriptorudarjem". Za rudarjenje kriptovalut so na Kitajskem namreč ustanovili cela podjetja, ki porabijo veliko elektrike.