c S
Kopač Mrakova o razlogih za predlagano povečanje minimalne plače s Cerarjem predvidoma v četrtek 16.01.2018 13:32 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak, katere predlog o zvišanju minimalne plače za 4,7 odstotka je dvignil precej negodovanja v SMC, bo razloge zanj predstavila premierju Miru Cerarju, predvidoma pred četrtkovo sejo vlade, so danes za STA povedali v kabinetu ministrice. Predlog je sicer izhodišče za razpravo socialnih partnerjev na petkovi seji ESS.

Po zakonu o minimalni plači njeno višino za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Pri določitvi se mora upoštevati letna stopnja inflacije v decembru predhodnega leta, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

O predlogu bo Ekonomsko-socialni svet (ESS) razpravljal v petek, ponedeljkovi odzivi sindikatov in delodajalcev pa so bili pričakovani. V sindikatih menijo, da bi moral biti dvig višji, delodajalci pa pravijo, da je previsok in da bo mnogim podjetjem povzročil težave. "Verjamem, da gospodarstvo danes ta strošek zmore," je ob ponedeljkovi predstavitvi predloga dejala ministrica.

Ministrica je ob tem ocenila, da bi pritisk na dvig minimalne plače zmanjšali s spremembo plačnega modela, za kar se zavzemajo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Medtem pa se v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter v poslanski skupini Levica prizadevajo, da bi iz minimalne plače izločili vse dodatke, torej tudi dodatek na delovno dobo in na delovno uspešnost.

Predlog ministrice za delo, ki prihaja iz vrst SD, je razburil poslance SMC in ministrico za finance Matejo Vraničar Erman. "Vse te številke, ki bi lahko utemeljevale dvig minimalne plače, so precej nižje od predlaganega dviga," je v ponedeljek povedala Vraničar Ermanova, medtem ko je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer menila, da "zvišanje minimalne plače ne bo rešilo ključne težave, to je previsokega števila prejemnikov".