c S
Tožilec umaknil obtožbo zoper Dobrana Božiča 16.01.2018 10:39 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Ljubljansko tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper nekdanjega načelnika generalštaba slovenske vojske Dobrana Božiča. Temu so očitali zlorabo položaja, ker naj bi omogočil nepremoženjsko korist enega ponudnika vojaških našitkov. Ljubljansko okrajno sodišče je po umiku obtožnega predloga izreklo zavrnilno sodbo, poroča današnji Dnevnik.

Tožilstvo je obtožni predlog vložilo, ker je menilo, da je Božič med letoma 2012 in 2014, ko je bil načelnik generalštaba, omogočil nepremoženjsko korist podjetju AureaArt. Posel se je tožilstvu zdel sporen, ker ni tekel centralizirano prek direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu, ker so posel razbili na več manjših naročil, ki niso presegla 20.000 evrov, s čimer centralizirani postopek nabave ni bil potreben, in ker so z odločitvijo, da morajo biti našitki tkani in ne vezani, odpadli vsi ponudniki razen AureArta.

Božič je na sodišču poudaril, da je bil v posel vpleten le z izbiro grafičnih podob za našitke. O poslu so po njegovih besedah odločale službe tri nivoje pod njim. Prav tako ni videl ponudb, saj ukvarjanje z njimi ni bilo v njegovi pristojnosti.

Predkazenski in kazenski postopek sta stekla, ker je neizbrani ponudnik Helmut Klemenc ovadil nekaj referentov, ki so sodelovali pri izbiri ponudnika našitkov. Tožilstvo je obtožbo zlorabe položaja proti Božiča moralo po zaslišanju več prič umakniti. Priče so bile po besedah okrajnega tožilca Andreja Žabkarja nevtralne ali celo naklonjene ravnanju, ki se sicer obdolženemu očita kot protipravno.

Po pisanju časnika je sodišče sledilo umiku obtožbe okrajnega tožilca in izreklo zavrnilno sodbo.