c S
Evropske borze čakajo na signale iz ZDA 16.01.2018 10:30 London, 16. januarja (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z obotavljivo rastjo. Po ponedeljkovem prazniku na Wall Streetu se trgovalni teden pravzaprav šele začenja, dokler se ne bodo popoldne odprle borze v ZDA, pa bodo vlagatelji na evropskih borzah z nakupi zadržani.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,21 odstotka in se giblje okoli 3620 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 0,28 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,10-odstotno rast. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,06 odstotka.

Pomembnejših novic danes ni pričakovati, v ospredju pozornosti vlagateljev so dokončni podatki o stopnji inflacije v Nemčiji za leto 2017. Od teh bo odvisno, kako se bo odvijalo trgovanje z obveznicami in tudi, kakšno bo gibanje tečaja evra.

Tečaj evra se tudi danes giblje okoli svoje najvišje ravni v zadnjih treh letih, ki jo je dosegel v ponedeljek. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,2265 dolarja, potem ko se je v ponedeljek povzpel vse do 1,2297 dolarja. To je bilo največ po decembru 2014. Evropska centralna banka (ECB) je v ponedeljek določila referenčni tečaj evra pri 1,2277 dolarja.

Tečaj evra v zadnjem času zvišujejo ugibanja o sprostitvi denarne politike v območju evra. Ta pričakovanja vzbujajo visoki predstavniki ECB, med njimi guverner centralne banke Estonije Ardo Hansson, ki se je zavzel za zaključek programa odkupovanja državnih obveznic v septembru. Kot je razvidno iz dosedanjih sporočil ECB, si je ta termin postavila kot najbolj zgodnjega možnega.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes večinoma zvišali. Borza v Tokiu je zabeležila enoodstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 1,81 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,77 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,27 odstotka in v Južni Koreji za 0,72 odstotka, medtem ko so se v Avstraliji znižale za 0,35 odstotka.