c S
Koalicija bo še nadaljevala pogovore o demografskem skladu 16.01.2018 07:51 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Koalicijski partnerji na nocojšnjem srečanju še niso sklenili pogovorov o demografskem skladu, v kratkem se bodo še enkrat sestali in poskušali zbližati stališča. Gre sicer za konceptualna razhajanja med SMC in DeSUS, ki se nanašajo zlasti na vprašanje vključitve strateških podjetij države v demografski sklad.

Prvak DeSUS Karl Erjavec se boji, da so konceptualna razhajanja kar precejšnja. Ne glede na to so se koalicijski partnerji danes odločili, da opravijo še en krog pogovorov in poskušajo stališča čim bolj zbližati.

DeSUS, ki je pripravila svoj predlog zakona, bo počakala še na to razpravo. Če bo uspešno zaključena, bodo zakon skupaj vložili, sicer ga bo DeSUS vložila sama, je po nocojšnjem srečanju ponovil Erjavec, ki pričakuje, da bo vse to hitro potekalo. Opozoril je, da tudi nimajo veliko časa do volitev, aprila bo zadnja seja DZ.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je v izjavi za STA ponovila svoje stališče glede demografskega sklada, ki ga potrebujemo za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti javne pokojninske blagajne. Kot je dejala, je treba demografski sklad oblikovati tako, da bo kos tej svoji nalogi. Tako bodo v zelo kratkem času opravili še dodatne pogovore s koalicijskimi strankami, da preverijo možnosti za to, da bi prišli do usklajenega predloga.

DeSUS sicer zahteva, da v demografski sklad vključijo strateške naložbe države. Stališče ministrice pa je pri tem zelo jasno. Demografski sklad mora po njenih navedbah zagotavljati ustrezni dodatni donos za financiranje pokojninske blagajne in ne more biti alternativni upravljavec državnih naložb.

Predstavniki SD so si danes po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana prizadevali, da zbližajo stališča SMC in DeSUS. Dogovorili so se, kot je povedal, da se bodo sestali prihodnji teden in poskušali zbližati obe strani. Han verjame, da lahko z naporom pridejo do demografskega sklada še v tem mandatu.

V SD se sicer strinjajo z DeSUS glede tega, da strateških podjetij ne prodajajo, a gre za vprašanje, kdo bo z njimi upravljal, demografski sklad ali Slovenski državni holding. Han je še izpostavil, da morajo jasno določiti tudi dividendno politiko, torej v kakšnih odstotkih se bodo dividende zlivale v demografski sklad.