c S
Vraničar Ermanova od Kopač Mrakove pričakuje argumente za predlagan dvig minimalne plače 16.01.2018 08:11 Ljubljana, 16. januarja (STA) - Predlog ministrice za delo Anje Kopač Mrak za dvig minimalne plače je presenetil finančno ministrico Matejo Vraničar Erman. Od Kopač Mrakove pričakuje, da bo argumentirala temelje za tak predlog, je po koalicijskem vrhu dejala Vraničar Ermanova in pojasnila, da so številke, ki bi lahko utemeljevale dvig minimalne plače, precej nižje od predloga.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo Ekonomsko-socialnemu svetu predlagala, da se minimalna plača za leto 2018 zviša za 4,7 odstotka na 842,79 evra bruto oz. 638,42 evra neto, je sporočila v ponedeljek.

Kot je Vraničar Ermanova spomnila v izjavi za STA po ponedeljkovem koalicijskem vrhu, ki se je končal pozno zvečer, ima ministrica za delo sicer pristojnost, da predlaga odstotek dviga minimalne plače. A finančni ministrici ni povsem razumljivo, na kakšnih argumentih temelji ta konkreten predlog.

Spomnila je, da je povprečna plača na letni ravni po zadnjih javnih podatkih zrasla za 2,8 odstotka oz. v zasebnem sektorju za 2,5 odstotka, inflacija je bila lani 1,7-odstotna, ocenjena rast produktivnosti pa 1,6-odstotna. "Vse te številke, ki bi lahko utemeljevale dvig minimalne plače, so precej nižje od predlaganega dviga minimalne plače," je pojasnila ministrica za finance, ki zato pričakuje, da bo Kopač Mrakova pojasnila argumente za takšen predlog.

Glede na to, da so bili s predlogom ministrice za delo seznanjeni šele v ponedeljek popoldne iz medijev, bodo finančne preračune po besedah Vraničar Ermanove še morali narediti. Gre za oceno dviga minimalnih plač v javnem sektorju, kjer velikega učinka ne pričakuje, pomembnejši učinek pa je po navedbah finančne ministrice na zasebni sektor.

Predlog Kopač Mrakove je sicer sprožil različne odzive. V sindikatih menijo, da bi moral biti dvig višji, delodajalci pa pravijo, da je previsok in da bo mnogim podjetjem povzročil težave.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer se je v ponedeljek ostro odzvala. O pobudi se bodo pogovorili, a zvišanje minimalne plače po njeni oceni ne bo rešilo ključne težave, to je previsokega števila prejemnikov.