c S
Evropska komisija bo razgrnila prvo strategijo o plastiki 16.01.2018 08:10 Bruselj, 16. januarja (STA) - Evropska komisija bo danes v Strasbourgu razgrnila prvo evropsko strategijo o plastiki, ki sodi v sklop svežnja o krožnem gospodarstvu. Strategija vključuje sporočilo o plastiki, nov okvir za spremljanje ukrepanja članic EU in zakonodajni predlog v povezavi z odpadki z ladij, so najavili v komisiji.

Problem je v začetku leta na novo osvetlila Kitajska s prepovedjo uvoza plastičnih odpadkov, primernih za recikliranje. V letu 2016 je Kitajska po navedbah ameriške poslovne publikacije IndustryWeek uvozila 51 odstotkov globalnih plastičnih odpadkov, večinoma iz ZDA.

Na problem vse več plastičnih odpadkov je pred dnevi v Bruslju opozoril tudi evropski komisar za proračun Günther Oettinger, ki je ob tem izpostavil možnost, da bi davek na plastiko postal novi lastni vir unije za polnjenje evropskega proračuna.

Ta pobuda ni del današnje strategije. Ali bo komisija dejansko predlagala, da naj davek na plastiko postane novi finančni vir unije, bo verjetno jasno maja, ko bo predstavila predlog za novi večletni finančni okvir po letu 2020.

Javnomnenjska raziskava Eurobarometra o odnosu Evropejcev do okolja, objavljena septembra lani, kaže, da so tri četrtine Evropejcev zaskrbljene zaradi vpliva plastičnih proizvodov na njihovo zdravje. V Sloveniji je zaskrbljenih še več kot v povprečju v uniji, 82 odstotkov.