c S
Slovenija o NLB s komisijo nadaljuje pogovore na tehnični ravni 15.01.2018 15:56 Ljubljana/Bruselj, 15. januarja (STA) - Slovenija o prošnji za spremembo zavez glede privatizacije NLB z Evropsko komisijo nadaljuje redne stike na tehnični ravni. V interesu predvidljivosti, ki je nujna za stabilnost banke, je, da se takšen dogovor doseže čim prej, so za STA povedali na ministrstvu za finance.

Sestanek med ministrico za finance Matejo Vraničar Erman in evropsko komisarsko za konkurenco Margrethe Vestager za zdaj ni načrtovan, so dodali na ministrstvu. Zelo podobno so za STA povedali v Evropski komisiji: "Komisija je prejela predlog, ki ga preučuje. Z državo ostajamo v stikih, sestanek v tem trenutku ni načrtovan."

"Ključni cilj ministrstva je dogovor, ki bo dober za banko in davkoplačevalce ter bo naslovil ključna vprašanja Evropske komisije. V dosedanjih pogovorih s komisijo je na obeh straneh prepoznan skupni cilj, da se takšen dogovor doseže čim prej," so zapisali na ministrstvu.

Vlada je uradni predlog za spremembo zaveze glede privatizacije NLB Evropski komisiji poslala tik pred božično-novoletnimi prazniki. V njem predlaga, da se prodajni postopki za NLB začnejo letos in zaključijo prihodnje leto, za to obdobje pa se imenuje upravljalskega zastopnika.

V podrobnih pogovorih o tem in o morebitnih dodatnih kompenzacijskih ukrepih bo Slovenija v pogovorih s komisijo zasledovala predvsem cilj dolgoročno vzdržnega poslovanja NLB in ohranitev njenega regionalnega značaja. Slednje je bilo tudi vodilo pri oblikovanju predloga sprememb zavez v zameno za neprodajo balkanskih bank iz skupine NLB.