c S
Svetovni turizem lani z najkrepkejšo rastjo v sedmih letih 15.01.2018 15:05 Madrid, 15. januarja (STA) - Po vsem svetu so lani našteli 1,32 milijarde mednarodnih turistov, kar je sedem odstotkov več kot v letu 2016. Gre za najvišjo rast v zadnjih sedmih letih, h kateri je največ prispevala Evropa, je danes objavila Svetovna turistična organizacija (UNWTO).

Rast v lanskem letu je bila s tem precej nad trendom zadnjih let, ko so bila zvišanja okoli štiriodstotna. Močan zagon bo po oceni UNWTO vztrajal tudi v letošnjem letu, ko organizacija računa na zvišanje števila tujih turistov na ravni med štirimi in petimi odstotki.

Izredna je bila rast prihodov mednarodnih turistov v evropskih državah. Kot izpostavlja UNWTO, gre namreč za precej zrelo regijo, rast pa so vodile sredozemske destinacije. Evropa je lani sprejela osem odstotkov več turistov kot v letu 2016.

Osemodstotno rast je zabeležila tudi afriška regija. Azijsko-pacifiško območje je imelo šestodstotno, Bližnji vzhod petodstotno in obe Ameriki triodstotno rast.

V UNWTO razloge za krepitev turizma vidijo tudi v globalnem gospodarskem okrevanju - med drugim se je dvignila poraba turistov iz Brazilije in Rusije, ki sta prej beležili več let padcev.