c S
Pečaričeva nezadovoljstvo nad razdeljevanjem sredstev med invalide strnila v knjigi 15.01.2018 15:04 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Elena Pečarič, ki že dve desetletji javno izraža nezadovoljstvo nad načinom razdeljevanja sredstev med invalidske organizacije, je prizadevanja za sistem, ki bi moral biti po njenih besedah pregleden, strnila v knjigi. V njej se je med drugim dotaknila razdeljevanja sredstev v okviru Fiha, je dejala danes.

"Nihče ne ukrepa proti očitnim mahinacijam in nezakonitemu razdeljevanju sredstev," je Pečaričeva dejala na današnji predstavitvi svoje knjige Invalidski catch the cash s podnaslovom Državne loterijske igre.

Kot je povedala, knjiga z njenimi kolumnami priča o tem, kako že več let išče načine, da bi denimo ustavila nesprejemljiv način razdeljevanja sredstev v okviru Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). O razdeljevanju sredstev odločajo tisti, ki jih potem dobijo, kar ni pravično, je dejala.

Politika na državni ravni se po njenih besedah spreneveda, češ da spoštuje pravičnost, legalnost, zakonitost in pravno državo. Pri tem pa nihče ne prevzame odgovornosti, da bi ukrepal. V prvi vrsti bi moralo ukrepati ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je menila.

Kot je dodala, je računsko sodišče do zdaj sicer ugotovilo nepravilnosti, a "se nič ne premakne". "Računsko sodišče lahko poda priporočila in nasvete, a to pristojnih ne zanima," je dejala.

V filmu, ki je na ključku priložen knjigi, je izpostavila posameznike, ki so po njeni oceni zakrivili nesprejemljivo stanje. Med njimi je predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) Boris Šuštaršič.

Glavni tajnik NSIOS Goran Kustura, ki se je udeležil predstavitve, je dejal, da Šuštaršič v Fihu že več let nima vloge. Računsko sodišče pa v svoji zadnji reviziji ni odkrilo nobenega kaznivega dejanja. "Če gre za kazniva dejanja, zakaj ne prijaviš na policijo, ki bi morala potem primer preiskovati po uradni dolžnosti?" je povprašal Pečaričevo.

Računsko sodišče je v reviziji pravilnosti in učinkovitosti poslovanja Fihu v letih 2014 in 2015, ki jo je objavilo konec lanskega leta, izreklo mnenje s pridržkom o pravilnosti poslovanja. Zahtevalo je tudi predložitev odzivnega poročila.

Svet Fiha je sredstva invalidskim in humanitarnim organizacijam za letošnje leto razporedil decembra lani. V primeru realizacije finančnega načrta Fiha za leto 2018 bodo invalidske organizacije predvidoma prejele sredstva v višini 11,37 milijona evrov, humanitarne pa v višini 6,12 milijona.