c S
Počivavškovi sindikati pred stavko vztrajajo pri enotnih pogajanjih z vlado 15.01.2018 15:03 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Sindikati javnega sektorja iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, pred stavko v prihodnjem tednu vztrajajo pri enotnih pogajanjih z vlado. Kritični so do poteze vladne strani, ki se je ločeno sestala s sindikatom Sviz. Očitajo ji zavlačevanje, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pa vidijo kot nekredibilnega sogovornika.

Kot je na današnji novinarski konferenci predstavil Počivavšek, je stavko za 24. januar doslej napovedalo 16 sindikatov, protestni shod, ki bo na dan stavke pred vladno stavbo, pa bo podprlo 22 sindikatov javnega sektorja iz dejavnosti državne uprave, vzgoje in izobraževanja, zdravstva, kulture, okolja, obrambe, socialnega varstva, socialnega zavarovanja, pravosodja in poklicnega gasilstva.

Od vlade zahtevajo ustrezno ovrednotenje dela v okviru enotnega plačnega sistema, upoštevajoč načelo enakega plačila za primerljivo delo, in odpravo še preostalih varčevalnih ukrepov, ki so bili uveljavljeni v času krize.

Vlada po navedbah Počivavška ni pripravljena odpraviti neustreznega vrednotenja delovnih mest za zaposlene nad 26. plačnim razredom in se ni pripravljena pogajati o odpravi plačnih nesorazmerij, ki jih je povzročila s sklepanjem dogovorov in višanjem plač posameznim skupinam zaposlenih v javnem sektorju. Trditve ministra za javno upravo Koprivnikarja, da si vlada prizadeva za ohranitev enotnega plačnega sistema, so tako zgolj prazne besede, saj so ravnanja vlade drugačna, je ocenil Počivavšek.

Sindikalisti dvomijo v verodostojnost ocen vlade, ki je zahteve sindikatov ovrednotila na 991 milijonov evrov, saj da se te ocene vsak dan povečajo za nekaj sto milijonov evrov. O finančnih posledicah sindikalnih zahtev bodo lahko govorili šele tedaj, ko se bo vlada spustila v pogajanja, je poudaril Počivavšek.

Spomnil je tudi, da je vlada na četrtkovi seji sklenila oblikovati posebno pogajalsko skupino, ki se bo pogajala enotno s sindikati javnega sektorja, že naslednji dan pa se je ločeno sestala s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je stavko napovedal za 14. februar. Po Počivavškovih besedah je tudi nerazumljivo, da namerava vlada za vodjo posebne pogajalske skupine imenovati Koprivnikarja, ki je pogajanja pripeljal do točke, ko so sindikati primorani uporabiti svoje najmočnejše orodje - stavko.

Kot je ocenil Počivavšek, je Koprivnikar, ki se je v petek udeležil pogajanj s Svizom, nekredibilen sogovornik in pogajanja z njim na čelu ne bodo zagotavljala zaupanja med obema stranema. Zato vlado pozivajo, naj za vodjo pogajalske skupine imenuje drugo osebo. Ob tem je izrazil tudi kritiko predsednika vlade Mira Cerarja, ki da se je umaknil v ozadje, čeprav bi pričakovali, da bi se aktivno vključil in prevzel odgovornost za razreševanje situacije.

Počivavškova namestnica Ana Jakopič je opozorila tudi, da se predsednik vlade do danes še ni sestal s stavkovnim odborom Sove, ki stavka že drugi mesec. To po njenih besedah kaže na neresen odnos vlade do družbe, zato jo pozivajo, naj k pogajanjem pristopi resno.

Predstavniki nekaterih sindikatov so na današnji novinarski konferenci nakazali, kako bo potekala stavka v njihovi dejavnosti, podrobneje pa bodo aktivnosti predstavili na novinarskih konferencah v prihodnjih dneh.

Na področju zdravstva se stavki pridružujejo sindikati v okviru konfederacije Pergam, ki imajo med svojimi člani različne profile, kot so medicinske sestre, bolničarji, strežnice, laboratorijski tehniki in farmacevti. Napovedali so, da bo njihovo delo okrnjeno - v času stavke bodo opravljali le nujna dela in tista opravila, ki jim jih narekuje zakonodaja.

Lekarne bodo organizirane tako kot v času dežurstva. Veterinarji bodo ta dan opravljali samo nujna dela v zvezi z zaščito živali. Prav tako bodo omejene storitve na centrih za socialno delo. Na fakultetah bodo večinoma odpadla predavanja. Kjer so izpitni roki, bo presoja prepuščena posamezniku, ne bodo pa odpovedovali že dolgo napovedanih izpitov. Pri tem so v visokošolskem sindikatu poudarili, da so sindikat za celotno dejavnost in vključujejo tudi administrativno tehnične delavce.

Zaprte bodo nekatere visokošolske knjižnice, prav tako nekateri vrtci, so pojasnili v Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije Vir. Po navedbah Sindikata kulture in narave Slovenije pa bodo vrata zaprli tudi nekateri zavodi, kot so knjižnice, arhiv, gledališče, kjer si ta dan tako ne bo možno izposoditi knjig ali pa bodo odpadle predstave.

Po navedbah sindikatov bo stavka ta dan tudi na upravnih enotah, finančni upravi, zaporskem sistemu, pa tudi v državnem zboru. Na Radioteleviziji Slovenija se nameravajo stavki pridružiti z enourno prekinitvijo programa ter neke vrste bojkotom političnih funkcionarjev tako, da bodo program namenili predvsem stavkovnim temam.

Za vojake velja prepoved stavke, jih je pa eden od dveh sindikatov, ki jih zastopata, pozval, naj si vzamejo dan letnega dopusta in se udeležijo protestnega shoda. Gasilci, ki so z vlado nedavno dosegli dogovor, tudi ne bodo stavkali, v njihovem sindikatu pa napovedujejo udeležbo na protestu.

Čeprav so v sindikatih poudarili, da gre za stavko vseh zaposlenih, h katerih so povabljeni tudi nečlani sindikatov, pa ni jasno, kolikšen delež zaposlenih se ji bo pridružil. Nekateri sindikati so namreč napovedali ločene stavke, tako bodo 12. februarja stavkali policisti, dan za tem sta stavko napovedala sindikat zdravstva in socialnega varstva ter sindikat delavcev v zdravstveni negi, 14. februarja pa bo stavka v vzgoji in izobraževanju, ki jo organizira Sviz.