c S
Koprska in izolska občina v pripravo skupnega prostorskega načrta za obalno cesto 15.01.2018 13:38 Koper, 15. januarja (STA) - Izolski župan Igor Kolenc in koprski podžupan Peter Bolčič sta danes slovesno podpisala dogovor o pripravi regionalnega prostorskega načrta za območje obalne ceste Koper-Izola. Načrt bo sprejet predvidoma v dveh letih, v njegovo pripravo bo vključena širša javnost, omogočil pa bo tudi kandidiranje za evropska sredstva.

Zaprtje obalne ceste za promet v lanskem letu je bilo izjemnega pomena ne le za dvig kakovosti bivanja občanov, ampak tudi za razvoj turizma, obenem pa sta se občini na ta način še bolj povezali, je na današnji novinarski konferenci ob priložnosti podpisa ocenil podžupan Bolčič.

Kot je dodal, pa se zavedajo tudi potrebe po skrbnem in premišljenem načrtovanju urejanja tega območja. "Izjemen pomen priobalnega pasu med Koprom in Izolo je prepoznan tudi v regionalnem razvojnem programu za južno Primorsko, saj je med prioritetnimi projekti ureditev promenade ob celotni dolžini slovenske obale," je dodal Bolčič.

Kolenc pa je spomnil, da so že od samega začetka jasno povedali, da na tem območju ne bodo dopustili špekulacij. "To je prostor povezovanja, sobivanja, neke vrste predsoba tako Izole kot Kopra, prostor, kjer bomo lahko našli tudi trenutek za svoj duševni mir," je navedel župan ter dodal, da bodo hiteli počasi in iskali tiste dodane vrednosti, "ki so izven betona".

Podpis dogovora sta pozdravila tudi predstavnika ministrstva za okolje in prostor. Mitja Bricelj je izpostavil, da gre za "primer dobre prakse, kako je mogoče v razvojnem smislu obalo vrniti ljudem ob prepoznavanju kvalitet dobrega ekološkega stanja in najvišje biološke pestrosti". Poleg tega Slovenija na tem področju kaže pot tako sosednjim državam kot EU, kar se tiče odpiranja zelenih in modrih koridorjev med Alpami in Jadranom.

Damijan Urankar pa je opozoril, da veljavna zakonodaja že dolgo omogoča pripravo regionalnih oz. medobčinskih prostorskih načrtov, a so do zdaj tovrsten načrt pripravili samo v enem primeru, in sicer za čistilno napravo na Goriškem.

Celoten postopek sprejemanja regionalnega prostorskega načrta bo trajal predvidoma dve leti in bo vključeval tudi javno razgrnitev. "Širša javnost bo vključena v sprejem akta," je pojasnil vodja koprskega občinskega urada za okolje in prostor Georgij Bangijev.

V projekt so sicer zajeli tudi zaščito Viližanskega zaliva oz. t.i. izolski otok ter območje Rude, ki naj bi služilo kot nekakšna vhodna vrata v zeleno povezavo med Izolo in Koprom, pa je navedel Kolenc. Ne glede na časovnico sprejemanja prostorskega akta, ki ga bosta potrjevala oba občinska sveta, pa to po njegovih besedah ne pomeni, da ne bodo ničesar delali. Nasprotno se bo urejanje območja nadaljevalo, bo pa priprava prostorskega načrta med drugim omogočila prijavo na različne razpise, s katerimi bodo npr. lahko financirali postavitev razsvetljave na celotnem obalnem pasu.