c S
Vodstvo Premogovnika Velenje s socialnimi partnerji začelo pogajanja o nagradah za lansko uspešnost 15.01.2018 13:37 Velenje, 15. januarja (STA) - Vodstvo Premogovnika Velenje je danes s Sindikatom pridobivanja energetskih surovin (SPESS), Sindikatom delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) in svetom delavcev začelo pogajanja o nagradah za lansko delovno in poslovno uspešnost. Podrobnosti sicer v tej fazi pogajanj ne morejo komentirati, so v premogovniku dejali za STA.

Dodali so še, da bodo s pogajanji nadaljevali v ponedeljek.

Vodstvo premogovnika ima na mizi sicer tudi 13 stavkovnih zahtev SDRES, ki jih je prejelo v četrtek. Kot so napovedali, jih bodo preučili in se do njih opredelili. SDRES dogovor pričakuje do 26. januarja, če dogovora ne bodo dosegli, pa bodo stopnjevali svoje aktivnosti. Stavka je zadnja možnost, je po vročitvi stavkovnih zahtev dejal zaupnik SDRES Asmir Bećerević in dodal, da je stavkovne zahteve s podpisi podprlo 674 zaposlenih.

O možnosti sodelovanja pri vročitvi stavkovnih zahtev se je sicer SDRES pogovarjal tudi s številčnejšim sindikatom SPESS, ki zastopa večino zaposlenih v Premogovniku Velenje, a se ta ni odločil za sodelovanje. V sindikatu SPESS so namreč ocenili, da ni čas za stavko.

SDRES po Bećarevićevih pojasnilih zahteva 15-odstoten dvig plač ter da se od tega meseca pa vse do prenehanja odkopavanja premoga pri načrtovanju proizvodnje v posameznem letu upošteva tudi število zaposlenih v proizvodnem procesu pridobivanja premoga.

Prav tako zahtevajo, da se izvede obračun premalo izplačanih plač delavcem za polni delovni čas od januarja 2012 do decembra 2016, ter da se od 1. februarja letos uredi delovni čas skladno z mednarodnimi konvencijami. Od uprave premogovnika terjajo tudi, da v primeru nenadnega zmanjšanja proizvodnje ne zmanjša mase plač, ter da zagotovi socialno varnost zaposlenim v premogovništvu pri prehodu v nizkoogljično družbo.

SDRES zahteva tudi izboljšanje delovnih pogojev, izplačilo stimulacije za leto 2017 v višini 280 evrov bruto do konca februarja letos, zaradi povečanega obsega dela in doseženih rezultatov za leto 2017 pa zahteva še dodatno plačilo v višini 600 evrov bruto.

Pričakujejo tudi poračun za neizplačani del plače za leta 2014, 2015, 2016 in 2017, do 30. junija pa polni regres za letos. Med stavkovnimi zahtevami je tudi pravica do 30-minutnega odmora med delovnim časom, prekinitev pogodbe z vsemi zunanjimi izvajalci in agencijami ter redno izplačilo plač za pretekli mesec najkasneje do 15. dneva tekočega meseca.

Generalni direktor premogovnika Ludvik Golob je v četrtek po sprejemu stavkovnih zahtev menil, da je zahteva po 15-odstotnem dvigu plač napihnjena, in če bi jo izpolnili, bi bil premogovnik znova insolventen, saj ga kljub lanskim dobrim poslovnim rezultatom bremeni še 33 milijonov evrov izgube iz preteklih let. Povprečna plača v premogovniku je, tako Golob, od januarja do oktobra lani znašala 2378 evrov, povprečna plača na ravni države je v enakem obdobju znašala 1603 evre, v Termoelektrarni Šoštanj pa 2164 evrov.

"V Premogovniku Velenje se je vedno najprej poskrbelo za redno zagotavljanje vseh plačil zaposlenim. Lani in letos bomo pokrili tudi prikrajšanje za premalo izplačane plače v letih 2012 in 2013. Glede efektivnega delovnega časa pa skupaj s socialnimi partnerji iščemo pravo rešitev, ki bo skladna z zakonodajo, hkrati pa bo omogočala optimalno organizacijo proizvodnega procesa," je še dejal prvi prvi mož Premogovnika Velenje.