c S
Volkswagen lani z rekordno globalno prodajo avtomobilov 15.01.2018 10:19 Detroit, 15. januarja (STA) - Nemški avtomobilski koncern Volkswagen je lani po svetu prodal največ vozil istoimenske znamke doslej. Prvi mož znamke Herbert Diess je na mednarodnem severnoameriškem avtomobilskem sejmu v Detroitu dejal, da je globalna prodaja lani zrasla za 4,2 odstotka na 6,2 milijona avtomobilov.

"Lansko leto je bilo najboljše leto za Volkswagen doslej," je v Detroitu dejal Diess. Medtem ko je globalna prodaja Volkswagnovih vozil zrasla za 4,2 odstotka, so samo na Kitajskem zabeležili 5,9-odstotno rast. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so lani na Kitajskem prodali 3,2 milijona vozil, kar je več kot polovica vseh prodanih avtomobilov.

Rast prodaje so zabeležili tudi v ZDA, Rusiji in Braziliji, čeprav vse te države Volkswagnu predstavljajo precej manjši trg kot Kitajska. V Evropi je prodaja padla za 0,1 odstotka, predvsem na račun prodaje v Nemčiji, kjer so zabeležili 4,7-odstotni padec.

Diess je po poročanju AFP na mednarodnem sejmu ponovil tudi opravičilo družbe, ki se je jeseni 2015 zapletla v okoljski škandal s prirejanjem podatkov o izpustih.