c S
Za projekta Emonika in Kolizej zanimanje novih vlagateljev 15.01.2018 09:51 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Družba Prime Kapital, ki je prevzela pobudo pri razvoju komercialnega dela Emonike, naj bi po pisanju Dnevnika v projekt investirala skupaj z družbo Mas Real Estate. Finance medtem neuradno navajajo, da naj bi bilo zemljišče na območju nekdanjega Kolizeja tik pred prodajo avstrijski nepremičninski družbi.

Družba Mas Real Estate, ki se ukvarja z nakupi, upravljanjem in razvojem predvsem nakupovalnih središč, je na spletni strani in poročilih za delničarje projekt Emonika v Ljubljani objavila kot enega od projektov na območju srednje in vzhodne Evrope.

V sklopu komercialnega dela Emonike naj bi investitorji gradili nakupovalno središče, ki se bo raztezalo na 59.000 kvadratnih metrih. V prvem dokumentu družbe Mas, v katerem je omenjena Emonika, so predstavniki družbe po poročanju Dnevnika zapisali, da je bil odziv potencialnih ključnih najemnikov posebno spodbuden.

Med potencialnimi najemniki so poleg hipermarketa Spar navedeni še kinematograf CineStar in trgovine, kot so XYZ, Sportina, Modiana, NewYorker, H&M, C&A, S. Oliver, Bershka, Zara, Muller, Peek&Cloppenburg, Intersport, Mango. Med trgovinami, ki jih drugje v Ljubljani ni, pa so navedeni Aldo, Reserved, Zara Home in kavarna Hard Rock Cafe.

Na vprašanje, ali so z navedenimi družbami že podpisali pogodbe oziroma vsaj pisma o nameri ali memorandume o najemu poslovnih prostorov, v Prime Kapital in Mas Real Estate za časnik niso odgovorili, so pa kakršenkoli podpis zanikali v Spar Slovenija in Modiani.

Več informacij o projektu niso želeli podati ne v Prime Kapitalu ne v družbi Mas. Glavni direktor za naložbe iz družbe Mas Jonathan Knight je za Dnevnik pojasnil, da družba kotira na borzi, zato morajo biti pazljivi pri dajanju informacij v javnost, da bi vsem interesnim skupinam v poslu zagotovili enako obravnavo. Septembra so sicer v družbi Mas v brošuri kot zaželen rok za dokončanje navedli drugo četrtino leta 2021.

Spremembe naj bi se po poročanju Financ obetale tudi pri drugem večjem nedokončanem ljubljanskem projektu. Zemljišče na območju nekdanjega Kolizeja, kjer naj bi stal nepremičninski projekt palača Schellenburg, je namreč po neuradnih informacijah omenjenega časnika tik pred prodajo.

Avgusta leta 2016 je zemljišče od družbe Tivoli Projekt Jožeta Anderliča kupil južnoafriški sklad s sedežem na Mavriciju Greenbay Properties. Južnoafričane, ki so kupili tudi nakupovalni center Planet Tuš, sta v Slovenijo pripeljala zakonca Janez in Nevenka Črešnar Pergar.

Po neuradnih informacijah Financ bo zemljišče kmalu spet zamenjalo lastnika. Iz družbe Greenbay na vprašanja Financ niso odgovorili, je pa Justin Miller, eden od šefov južnoafriške družbe Resilient, v katero sodi sklad Greenbay, povedal, da projekta aktivno ne prodajajo, a bi ga, če pa bi dobili pravo ponudbo.

Kupec zemljišča bo menda avstrijska nepremičninska družba Industrieliegenschaftenverwaltung (ILAG) s sedežem na Dunaju. V projekt je udeležen tudi Jože Anderlič, prvotni lastnik projekta. Družba ILAG je konec leta v Sloveniji ustanovila podjetje ILAG Tivoli, med zastopniki družbe pa je v Ajpesu navedena Tina Anderlič Jelenc, soproga Jožeta Anderliča, še navajajo Finance.