c S
Cene nafte se gibljejo pri triletnem vrhu 15.01.2018 08:43 Singapur, 15. januarja (STA) - Cene nafte se te dni gibljejo okoli najvišjih vrednosti v treh letih. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, gre vrednost črnega zlata pripisati močnemu povpraševanju in omejeni proizvodnji.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom februarja je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 64,36 dolarja, kar je devet centov več kot v petek. Severnomorska nafta brent z dobavnim rokom marca pa se je pocenila za pet centov na 69,82 dolarja za sod.

Cene nafte se gibljejo blizu najvišje vrednosti v treh letih, kamor so se povzpele minuli teden. Analitiki razloge za to vidijo v močnem povpraševanju po črnem zlatu in dogovoru Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), da bodo omejitev proizvodnje upoštevale še do konca letošnjega leta.

Tveganje za padec cen na naftnem trgu medtem predstavlja naraščajoča proizvodnja v ZDA, za katero analitiki ocenjujejo, da bo kmalu presegla 10 milijonov sodov dnevno.