c S
Predstavništvo slovenskega gospodarstva v Iranu le še z dvema članoma 15.01.2018 08:27 Ljubljana, 14. januarja (STA) - Slovenska podjetja Comita, Duol, Iskratel in Riko so v začetku leta 2016 v Teheranu odprla skupno predstavništvo slovenskega gospodarstva. Kljub zelo optimističnim napovedim sta danes v njem le še Iskratel in Riko. V Duolu so za STA pojasnili, da so se z iranskega trga v celoti umaknili predvsem zaradi slabe zunanje likvidnosti države.

Podjetja so predstavništvo odprla tik pred umikom sankcij Združenih narodov proti Iranu. Kot so ocenila, gre za trg z velikim potencialom, skupni nastop pa bi izboljšal možnosti za uspeh.

Duol se je z novim letom z iranskega trga v celoti umaknil, saj, kot je za STA pojasnil njegov direktor Dušan Olaj, zaradi izjemno slabe kupne moči in problematične zunanje likvidnosti države prisotnost ni bila ekonomsko upravičena. "V letu in pol smo naredili, kar je bil naš osnovni namen. Duol smo predstavili iranskim državnim institucijam in navezali potrebne lokalne stike," je pojasnil.

Kot prednost iranskega trga je izpostavil njegovo velikost, kar pa po njegovih besedah ni dovolj. "Tudi ob zagotavljanju kreditnih virov iz tujine so iranska podjetja soočena s problematiko zagotavljanja kakovostnih zavarovanj kreditnih tveganj," je dodal.

V Comiti za STA niso bili dosegljivi.

Precej bolj optimistični so v Iskratelu, kjer potencial iranskega trga ocenjujejo kot "izjemen na tako rekoč vseh področjih gospodarskega in družbenega razvoja". "Naše predstavništvo v Iranu je naložba, ki bo po naši oceni in izkušnjah prinesla koristi na dolgi rok. Predvsem je pomembna stalna prisotnost in status lokalnega podjetja," so pojasnili.

Podpisali so nekaj pogodb v skupni višini več kot 36 milijonov evrov, z uresničevanjem in izvedbo zavez iz sklenjenih poslov pa še niso začeli. "Izkušnje iz preteklih sorodnih poslovnih okoliščin so nas naučile vztrajnosti in potrpežljivosti," so poudarili.

Pomen vztrajnosti so izpostavili tudi v Riku, kjer so bili s pojasnili sicer skopi. Zapisali so le, da delo predstavništva ocenjujejo kot dobro, saj slovenskim podjetjem omogoča boljše poznavanje specifik tega trga, dviguje prepoznavnost in proaktivno nudi prepoznavanje lastnih priložnosti.

Direktor Rika Janez Škrabec je minuli teden za Delo dejal, da podjetje v zadnjih dveh letih do omembe vrednega izkoristka prisotnosti na iranskem trgu sicer ni prišlo. Odpira se jim nekaj ponudb in priložnosti na razpisih, "spektakularnih rezultatov" pa kratkoročno po njegovih besedah niti niso pričakovali.

Vodja predstavništva Aljoša Ivančič pa je za časnik poudaril, da je Iran razmeroma dobro deloval tudi v času sankcij. "Možnosti za naložbe je vsekakor dovolj, vendar so banke previdne in ne podpirajo velikih projektov v čakanju na naslednji Trumpov tvit," je ocenil.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so za STA poudarili, da so v predstavništvu združena podjetja le del slovenskih podjetij v Iranu. Slovensko veleposlaništvo v Iranu z gospodarskim predstavništvom po njihovih besedah tesno sodeluje in podjetjem nudi dodatno podporo.

Dodali so, da sta vzpostavljanje stikov s pristojnimi institucijami in pomoč pri nadaljnjih poslovnih postopkih v Iranu neprimerno drugačna kot na tradicionalnih slovenskih izvoznih trgih.

Po podatkih Statističnega urada RS je slovenski izvoz v Iran v prvih 10 mesecih minulega leta dosegel 44,4 milijona evrov, uvoz iz Irana pa 3,2 milijona evrov.

Političnih nemirov, ki so okoli novega leta pretresli nekatera iranska mesta, po ocenah podjetij ne gre pretirano problematizirati. Kot je poudaril Olaj, jih tisti, ki so v državi preživeli nekaj časa, vidijo v povsem drugačni luči, kot so jih skušali prikazati nekateri mediji.