c S
Na letošnji licitaciji tudi rekordno velik hlod 15.01.2018 08:27 Slovenj Gradec, 14. januarja (STA) - Na območje poslovne cone Ozare v Slovenj Gradcu že dobre tri tedne dovažajo hlodovino, s katero bodo ponudniki sodelovali na letošnji že 12. licitaciji vrednejšega lesa. Priprave na licitacijo kroji vreme, tudi nedavni vetrolom. V ponudbi so se že pojavile nekatere nove drevesne vrste, med njimi je prvič ponujen rekordno velik hlod črnega topola.

Rekordno velik hlod, ki ima premer okoli dva metra, so na licitacijo prepeljali iz Prekmurja oz. okolice Murske Sobote. "Tako velikega, tako debelega hloda na licitaciji še nismo imeli," je STA povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

Črnega topola doslej na licitaciji še ni bilo. Glede na napovedi ponudnikov bosta letos prvič na licitaciji tudi hloda črne murve in sekvoje.

Kot je povedal Jeromel, dovažanje hlodovine intenzivno poteka. Prve kamione so pripeljali že pred novim letom, tudi v prvih dveh tednih letos je zelo dober dovoz, prav tako so dobre napovedi. Če se bodo uresničile, Jeromel pričakuje "zelo dobre" količine, morda blizu rekordnih, to je okoli 2000 kubičnih metrov hlodovine.

Za toliko količin imajo tudi za zdaj predvidenega prostora na območju poslovne cone Ozare, če ga bodo potrebovali več, ga lahko tudi zagotovijo, saj so se o tem dogovorili s slovenjgraško občino.

Hlodovino bodo dovažali še ves prihodnji teden, dovoz naj bi se zaključil v petek, 19. januarja. Nato si lahko interesenti hlodovino ogledajo in oddajo ponudbe v času od 24. januarja do 5. februarja, ko bo potekalo tudi odpiranje ponudb. Dosežene cene in vse ostale podatke bodo organizatorji licitacije javno predstavili ob dnevu odprtih vrat, ki bo 14. februarja.

Sicer pa imajo nekateri lastniki gozdov zaradi decembrskega vetroloma, ki je močno prizadel nekatera gozdna območja po Sloveniji, med njimi tudi na Koroškem, po Jeromlovih besedah težave z dostopom do dreves, ki so jih nameravali posekati za sodelovanje na licitaciji. Zaradi posledic vetrolom so namreč še marsikje neprevozne gozdne ceste, prav tako gozdne vlake. Dodatna težava je v teh dneh tudi vlažno vreme z višjimi temperaturami, zaradi česar so razmočene ceste in prav tako otežen dostop do gozda.

Doslej so hlodovino v Slovenj Gradec poleg slovenskih prodajalcev pripeljali tudi lastniki gozdov iz avstrijske Štajerske, napovedani so tudi kamioni iz avstrijske Koroške. Za sodelovanje na licitaciji so se zanimali tudi Hrvati, a ti zaradi pojava bolezni s Hrvaške ne smejo izvažati hrastovih hlodov.

Prav hrast je poleg gorskega javorja na licitaciji paradna drevesna vrsta, zaželeni so tudi oreh in sadne drevesne vrste, predvsem sliva in jablana, medtem ko hruška in češnja nekoliko manj. Zanimive so tudi redke drevesne vrste, kot sta brek in cipresa. Na slovenski licitaciji se dobro prodajata tudi smreka in macesen, lastnikom gozdov sporočajo organizatorji.

Doslej so zelo veliko zanimanja za sodelovanje na licitaciji pokazali tudi kupci, pravi Jeromel. "Pričakujemo rekordno število kupcev. Med sedem in deset novih kupcev se je že zanimalo in prosilo za kataloge, ko bodo ti pripravljeni, med njimi so novi kupci iz Avstrije, Italije in Madžarske," je dodal Jeromel. Že vrsto let je med kupci najboljših in največ hlodov kupec s Portugalske, veliko je kupcev iz Italije in Avstrije, pa tudi Nemčije, Hrvaške, prihaja tudi en kupec iz Švice.

Na lanski licitaciji je s 1700 hlodi v skupni izmeri 1885 kubičnih metrov sodelovalo 308 lastnikov. Ponudbe je nato oddalo 32 domačih in tujih kupcev. Skupno so oddali 5521 ponudb. Brez ponudbe je v prvem krogu ostalo 251 hlodov, ki so jih nato ponudili v drugem krogu. Najvišjo ceno po kubičnem metru je lani dosegel hlod gorskega javorja, in sicer 9375 evrov, lastnik s Kočevskega pa je za cel hlod prejel 9906 evrov.