c S
Do 5. februarja zbiranje ponudb za nadgradnjo mariborske železniške postaje 15.01.2018 08:15 Maribor, 13. januarja (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je konec decembra objavilo javno naročilo za nadgradnjo glavne železniške postaje v Mariboru, ki bo po novem imela tri perone. Rok za oddajo ponudb je 5. februar, odločitev o izboru ponudnika pa bo po ocenah ministrstva znana predvidoma v marcu, seveda če bo javno naročilo teklo brez pritožb.

Javno naročilo poleg nadgradnje glavne železniške postaje v središču Maribora obsega še nadgradnjo postaje v mestni četrti Tezno in progovnega odseka Maribor - Počehova. Ocenjena skupna vrednost projekta je sodeč po objavi na portalu javnih naročil 36,5 milijona evrov brez DDV. Investicijo naj bi financirala država s sredstvi EU.

Kot je med lanskim obiskom v Mariboru povedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, je glavni cilj posodobitve glavne železniške postaje v Mariboru in posledično postaje v mestni četrti Tezno, da se tovorni promet umakne iz središča mesta.

Na postaji je poleg izgradnje dodatnega perona ter obnove vhodne avle in obstoječega podhoda med drugim predvidena tudi postavitev dvigal, tekočih stopnic in druge infrastrukture za lažji dostop za gibalno ovirane osebe, prav tako naj bi posodobili signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave ter postavili dodatne zaščitne ograje.

Nadgrajen bo tudi progovni odsek Maribor - Počehova kot del celotne predvidene obnove železniške proge med Mariborom in Šentiljem. Rok izvedbe je 22 mesecev od uvedbe v delo. V kolikor ne bo pritožb v postopku javnega naročanja, bi lahko bila torej nadgradnja zaključena v letu 2020.