c S
Brexit bi Britance lahko stal pol milijona delovnih mest 15.01.2018 08:15 London, 13. januarja (STA) - Izstop Velike Britanije iz EU bi državo v najslabšem primeru lahko do leta 2030 stal skoraj 500.000 delovnih mest, kažejo ugotovitve pred dnevi objavljene študije, ki jo je naročil londonski župan Sadiq Khan. Ostala bi tudi brez 46,7 milijarde funtov (52,7 milijarde evrov), ki bi jih sicer v tem obdobju prejela v obliki tujih naložb.

Družba Cambridge Econometrics, ki je pripravila študijo, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP kot najslabši scenarij predpostavila propad pogajanj z EU o prehodnem obdobju in o prihodnjih trgovinskih odnosih. Po njem bi brexit Britance stal 482.000 delovnih mest.

Tudi v najboljšem možnem scenariju bi po ugotovitvah analitikov brez dela ostalo 176.000 ljudi, vlagatelji pa bi iz Velike Britanije preusmerili za 20,2 milijarde funtov (22,5 milijarde evrov) investicij.

Khan, ki je v referendumski kampanji brexitu nasprotoval, je ob objavi izsledkov študije poudaril, da so ti dokaz potencialnih gospodarskih groženj in cene, ki jo bodo morali plačati državljani. Vladi je ob tem očital nepripravljenost na vplive brexita in njihovo podcenjevanje.

Tiskovna predstavnica ministra za brexit Davida Davisa je vse strahove zavrnila kot neutemeljene in zagotovila, da bo vlada z EU dosegla "ambiciozen dogovor, ki bo zagotovil blaginjo".