c S
Plačo evropskemu poslancu Farageu bodo začasno prepolovili 15.01.2018 07:57 Bruselj, 12. januarja (STA) - Evropski parlament bo britanskemu evropskemu poslancu Nigelu Farageu odvzel skoraj polovico plače, potem ko je preiskava ugotovila, da je nezakonito uporabil evropska sredstva, se je danes izvedelo iz parlamentarnega vira, ki je potrdil poročanje britanskega časnika Guardian.

Odvzeli naj bi mu 40.000 evrov, oziroma okoli polovico desetih mesečnih plač v Evropskem parlamentu, ker naj bi Farage, ki je bil sicer kot vodja evroskeptične stranke Ukip med vodilnimi podporniki brexita, sredstva, namenjena za plačilo osebja v Evropskem parlamentu, plačeval za politično delo v Veliki Britaniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah Guardiana naj bi Farage mesečno prejemal 8484 evrov plače.

Tiskovna predstavnica parlamenta, ki informacije ni želela ne potrditi ne zanikati, je za AFP izpostavila, da parlament plačuje za plače asistentov evropskih poslancev za delo, ki je neposredno povezano z njihovim evropskim mandatom.

"Če v dolgem in podrobnem postopku administracija ne prejme ustreznih potrdil o upravičenosti porabe ali izvršenem evropskem delu, član pa zavrne vračilo denarja, sprožimo postopek za povrnitev denarja," je pojasnila.

Iz Farageove politične skupine Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) so zaradi ukrepa obsodili Evropski parlament, da vodi "maščevalno kampanjo s selektivnim pregonom evroskeptičnih evropskih poslancev, strank in skupin". Kot je dejal tiskovni predstavnik skupine za AFP, so obtožbe Faragea del tega politično motiviranega napada Evropskega parlamenta.

V Evropskem parlamentu sicer zaradi podobnih sumov preiskujejo okoli deset poslancev Ukipa. Po neimenovanih virih naj bi na enak način nezakonito porabili kar 580.000 evrov evropskih sredstev.

Čeprav Farage Ukipa več ne vodi, ima še vedno velik vpliv in se je tako ta teden v Bruslju srečal s pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem. Ta teden je tudi ocenil, da bi bil morda v Veliki Britaniji potreben še en referendum o brexitu, da bi utišali tiste Britance, ki nasprotujejo britanskemu izstopu iz EU na podlagi referenduma iz leta 2016. Kasneje je stališče opustil.