c S
Banka Wells Fargo s četrtletnim dobičkom presegla pričakovanja analitikov 15.01.2018 07:57 New York, 12. januarja (STA) - Tretja največja ameriška banka Wells Fargo je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvarila 6,2 milijarde dolarjev dobička oziroma 1,16 dolarja na delnico, kar je 17 odstotkov več kot pred letom dni, prihodki pa so dosegli 22,05 milijarde dolarjev, kar je nekoliko manj od pričakovanj. Dobiček je bil večji zaradi manjšega plačila davkov.

Analitiki so glede na anketo Thomson Reutersa pričakovali okrog 1,07 dolarja dobička na delnico in okrog 22,38 milijarde dolarjev prihodkov.

V banki je sicer pred časom izbruhnil škandal, ko je v javnost prišlo, da so uslužbence silili v boljše rezultate z odpiranjem lažnih bančnih računov strank. Po izbruhu škandala je banka odpustila več tisoč uslužbencev, medtem ko odgovornih hujše sankcije niso zadele.

"Čeprav smo se lani soočali z izzivi pa smo danes veliko boljše podjetje kot pred letom dni in verjamem, da bomo v tekočem letu še boljši," je ocenil glavni izvršni direktor banke Tim Sloan.

Wells Fargo je v minulem četrtletju uveljavila 3,35 milijarde dolarjev davčnih ugodnosti zaradi konec lanskega leta sprejetih davčnih olajšav. Druge banke pa naj bi zaradi tega uveljavljale izgubo.

Kljub dobrim rezultatom so se delnice banke po njihovi objavi pocenile za odstotek, kasneje pa nadoknadile izgubo in sredi dneva kotirale pri okrog 63 dolarjev. V zadnjih 12 mesecih so se sicer podražile za 15 odstotkov.

Kot del rehabilitacijskega programa po škandalu z lažnimi računi skuša banka tudi zmanjšati stroške poslovanja, kar je nujno, saj se zaradi goljufije sooča z visokimi pravdnimi stroški. V minulem četrtletju so dosegli 3,3 milijarde dolarjev.