c S
Evropske borze v zelenem, evro po preboju v Nemčiji do najvišje ravni v treh letih 15.01.2018 07:53 London/Frankfurt/Pariz, 12. januarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. K temu je pripomogel tudi preboj v koalicijskih pogajanjih v Nemčiji. Ta novica je navzgor potisnila tudi tečaj evra, ki se je med trgovanjem povzpel do najvišje ravni od decembra 2014. Nafta se je sprva cenila, a se zdaj nekoliko draži.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,35 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,32 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,52 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, in to za 0,20 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX po drugi strani znižal za 0,05 odstotka, indeks SMI v Zürichu pa je poskočil za 0,45 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,53-odstotno rast.

Na evropskih borznih parketih je močno odmevala novica iz Berlina, da so po tistem, ko so spodletela pogajanja o t. i. koaliciji Jamajka in ko je vladala negotovost tudi glede izida pogovorov med krščanskimi in socialnimi demokrati, predsedniki CDU/CSU ter SPD, Angela Merkel, Horst Seehofer in Martin Schulz, na maratonskih pogajanjih vendarle dosegli dogovor, da bodo članom svojih strank predlagali začetek uradnih koalicijskih pogajanj o novi veliki koaliciji. Gre za pomemben korak k oblikovanju nove vladajoče koalicije v gospodarsko najpomembnejši evropski državi, ki zmanjšuje element političnega tveganja za procese v Evropi.

Posledica te spodbudne novice je bila tudi rast tečaja skupne evropske valute. Ta se je med trgovanjem povzpel do 1,2157 dolarja in s tem na najvišjo raven v več kot treh letih. Tudi popoldne je na borzi v Frankfurtu še vedno visoko, pri 1,2134 dolarja. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2137 dolarja oz. 1,20 centa više kot v četrtek.

Tečaji vrednostnih papirjev se tudi danes zvišujejo v New Yorku, kjer sta banki JP Morgan Chase in Wells Fargo začeli sezono objavljanja poslovnih izidov za zadnje lansko četrtletje. Prva je v zadnjem trimesečju lani v luči enkratnega stroška zaradi sprejete davčne reforme ustvarila 4,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 37 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2016, drugi pa so spremenjena davčna pravila koristila in je v medletni primerjavi čisti dobiček povečala za 17 odstotkov na 6,2 milijarde evrov.

Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,79 odstotka višji ravni kot ob koncu četrtkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,56 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,54 odstotka.

Nafta se je sprva danes cenila, zdaj pa se nekoliko draži. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 63,93 dolarja, kar je 13 centov več kot ob koncu četrkovega trgovanja. V Londonu so se marčne terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 11 centov na 69,37 dolarja za sod.