c S
SBI TOP ta teden pridobil 15.01.2018 07:20 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP na Ljubljanski borzi je v tem trgovalnem tednu pridobil 2,74 odstotka in se oblikoval pri 824,22 točke. Med delnicami indeksa so se na tedenski ravni podražile vse delnice z izjemo Gorenjevih. Največ so pridobile delnice KD Group.

Vlagatelji so na Ljubljanski borzi ta teden sklenili za skupno 10,33 milijona evrov poslov. Najprometnejše so bile delnice Petrola (2,13 milijona evrov), sledile so delnice Krke (2,1 milijona evrov) in Pozavarovalnice Sava (2,03 milijona evrov).

Delnice Krke so na tedenski ravni pridobile 3,19 odstotka in se oblikovale pri 58,20 evra, delnice Petrola pa so zrasle za 0,87 odstotka na 348 evrov. Podražile so se tudi delnice Zavarovalnice Triglav (+4,12 odstotka na 30,30 evra), Telekoma Slovenije (+2,82 odstotka na 87,40 evra) in Pozavarovalnice Sava (+4,38 odstotka na 16,70 evra).

Pridobile so tudi delnice Luke Koper, ki so zrasle za 4,36 odstotka na 31,10 evra. Iz družbe so v četrtek sporočili, da so lani po nedokončnih in nerevidiranih podatkih ustvarili 206,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za osem odstotkov več kot leto prej in nov rekord. Za šest odstotkov glede na 2016 se je povečal tudi pretovor, ki je lani dosegel rekordnih 23,37 milijona ton. Kontejnerskih pretovor se je povečal za osem odstotkov.

Istega dne je vlada sprejela spremenjeno uredbo o upravljanju koprskega pristanišča, ki omogoča širitev koncesijskega območja in gradnjo srminskega vhoda v Luko Koper. Uredba koncesionarju Luki Koper nalaga tudi, da mora pridobiti obratovalno dovoljenje.

Ministrstvo za infrastrukturo namerava spremeniti ključ, po katerem Luka Koper občinama Ankaran in Koper plačuje koncesnino. Po besedah ministra Petra Gašperšiča bi po novem 18 odstotkov te dajatve prejela občina Ankaran, 82 odstotkov pa občina Koper. Za slednjo je predlog spremenljiv, v Ankaranu pa niso zadovoljni.

Gašperšič in državni sekretar Jure Leben sta se sicer v ponedeljek srečala z novim vodstvom Luke Koper. Pogovor je tekel o aktualnih temah, pomembnih za uspešen razvoj pristanišča, obe strani pa sta sestanek ocenili kot konstruktiven in se dogovorili za redne operativne sestanke v prihodnje.

Delnice KD Group so se na tedenski ravni okrepile za deset odstotkov na 7,70 evra, delnice Intereurope za 6,73 odstotka na 2,22 evra, delnice Uniorja pa za 4,57 odstotka na 18,30 evra.

Podražile so se tudi delnice Cinkarne Celje, in sicer za 3,21 odstotka na 225 evrov. Mali delničarji družbe so v torek dali pobudo za sklic skupščine družbe, na kateri naj bi upravo pooblastili za nakup lastnih delnic. Predlagajo nakup največ 81.462 lastnih delnic Cinkarne, vendar s skupaj s tistimi, ki jih družba že ima, do največ 10 odstotkov osnovnega kapitala.

Z negativnim predznakom pa so teden končale delnice Gorenja. Njihovi imetniki so na torkovi izredni skupščini sklenili, da predsednik nadzornega sveta Marko Voljč in Uroš Slavinec, ki je eden od dveh njegovih namestnikov, ostaneta v nadzornem svetu. Proti menjavi, ki jo je predlagal nekdanji član uprave Gorenja Philip Alexander Sluiter, je namreč glasovalo 55,3 odstotka od navzočih 69,6 odstotka delničarjev.

Kapitalska družba, ki je z okoli 16-odstotnim deležem največji posamični lastnik Gorenja, je dan pred tem sklenila, da predloga za zamenjavo nadzornikov ne bo podprla. Pričakuje pa, da bo na majski skupščini imenovan "stabilen nadzorni svet za prihodnje obdobje".

Skupina Gorenje je po danes objavljenih podatkih lani ustvarila 1,307 milijarde evrov prihodkov, kar je 3,7 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček je znašal 1,2 milijona evrov, potem ko je bil predlani pri 8,4 milijona evrov. Za leto 2018 načrtujejo rast prihodkov in dobička.