c S
Brglez z avstrijsko veleposlanico o otroških dodatkih 12.01.2018 15:06 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Predsednik državnega zbora Milan Brglez se je danes sešel z avstrijsko veleposlanico v Sloveniji Sigrid Berka in jo prosil za pojasnila glede nameravane indeksacije otroških dodatkov za otroke iz Slovenije, katerih starši so zaposleni v Avstriji. Ob tem je poudaril, da bi morebitna takšna zakonodaja najverjetneje kršila pravo Evropske unije.

Kot so še sporočili iz DZ, je veleposlanica predsedniku DZ pojasnila namen vlade na Dunaju ter razloge, ki so po mnenju avstrijske vlade pomembni za sprejetje takega ukrepa. Dejala je še, da ideja o indeksaciji izvira že iz časov pogajanj med EU in Veliko Britanijo pred brexitom.

Brglez pa je veleposlanici povedal, da se Slovenija zavzema za to, da do sprememb na tako občutljivem področju, kot je socialno področje, v EU pride s soglasjem, ne pa z enostranskimi dejanji katerekoli države članice. Zagotovil je še, da bo Slovenija spremljala dogajanje v Avstriji v zvezi z otroškimi dodatki in se po potrebi odzvala tako na dvostranski ravni kot tudi na ravni EU.

Vprašanje otroških dodatkov v EU ureja uredba o koordinaciji sistemov socialne varnosti iz leta 2004.

Zakon, po katerem bi otroške dodatke za otroke zaposlenih v Avstriji prilagodili življenjskim stroškom države, kjer otroci živijo, je vlada na Dunaju predlagala pred dnevi, trenutno pa je v postopku v avstrijskem parlamentu.

Po navedbah avstrijske vlade bo predlagani ukrep vplival na 132.000 otrok tujcev, zaposlenih v Avstriji, predvsem na Madžarskem, Slovaškem, Poljskem, v Romuniji in Sloveniji. V Sloveniji bi prilagoditev otroških dodatkov po oceni evropske poslanke Romane Tomc, ki je v zvezi s tem poslala poslansko vprašanje Evropski komisiji, občutilo okoli 10.600 otrok.

Avstrija naj bi na račun znižanja otroškega dodatka za v tujini živeče otroke privarčevala več kot 100 milijonov evrov. Leta 2016 so za otroške dodatke v tujini živečih otrok namenili 273 milijonov evrov, večinoma na Madžarsko, povprečno pa otroški dodatek v Avstriji znaša okoli 150 evrov mesečno.