c S
Gašperšič obiskal bistriško obvoznico in gradbišče na ptujskem mostu 12.01.2018 14:48 Slovenska Bistrica/Ptuj, 12. januarja (STA) - Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je danes obiskal Slovensko Bistrico in Ptuj. V prvi se je na temo infrastrukturnih projektov sestal z županom Ivanom Žagarjem in si ogledal nedavno končan prvi del zahodne obvoznice, v najstarejšem slovenskem mostu pa si je ogledal, kako napredujejo dela na starem mostu, ki naj bi jih zaključili jeseni.

Kot je po sestanku v Slovenski Bistrici povedal minister Gašperšič, gre za pomembno obvozno cesto, zlasti za tamkajšnjo industrijsko cono in podjetje Impol, ki se vse bolj širi.

Ob tem je potrdil, da že tečejo tudi aktivnosti za drugo fazo, ki jo bo v celoti financirala država. Med drugim potekajo postopki za pridobitev zemljišč, gradbeno dovoljenje pa pričakujejo do konca leta, tako da bi z deli lahko začeli v letu 2019.

Na direkciji za infrastrukturo po besedah direktorja Damirja Topolka še nimajo izračunane natančne vrednosti investicije, se bo pa ta vrtela nekje okoli šest milijonov evrov, ki jih bo v celoti pokril državni proračun.

Sicer pa je po dokončanju druge faze po njegovem mogoče pričakovati še tretjo, ki bo obvoznico dokončno povezala s štajersko avtocesto, a bo na njo potrebno počakati na čas po dokončanju sedanjih načrtov.

Za prvi že dokončani del obvoznice, s katero so poskrbeli še za širitev Impolove industrijske cone, je poskrbela občina in zato tudi s pomočjo evropskih sredstev odštela skoraj dva milijona evrov. Na ministra so danes naslovili predvsem prošnjo za pospešitev postopkov, saj bo šele z dokončanjem tudi njihova prva faza dobila pravo vrednost v smislu razbremenitve prometa v mestu.

"Hkrati gre še za energetski koridor, s katerim bo Impol pridobil nujno potrebno dodatno električno energijo," je spomnil Žagar in dodal, da so predstavnike ministrstva opozorili tudi na urejanje nekaterih zadev v zvezi s prenovo železniške proge, tako na Pragerskem kot v okolici železniške postaje in na cesti proti Poljčanam.

Tudi po Gašperšičevih besedah so se pogovarjali še o nekaterih drugih prihodnjih projektih na cestnem omrežju v občini, med drugim je omenil pohorsko cesto proti Pesku.

Da gre pri bistriški obvoznici za pomemben projekt tudi z vidika nadaljnjega razvoja tamkajšnjega največjega podjetja Impol, je danes potrdil njegov prvi mož Jernej Čokl. Druga polovica ceste bo za njih še kako pomembna, saj k njim že zdaj dnevno pride okoli 80 tovornjakov, kar se bo zaradi rasti proizvodnje pri njih in v Šibeniku v naslednjih letih le še povečevalo.

V podjetju bodo že marca odprli tudi načrtovano novo halo na zemljišču, ki so ga pridobili s širitvijo cone. Proizvodnja, ki bo z odprtjem potekala tam, trenutno že poteka v eni od sedanjih hal, a je ta premajhna, zato jih veseli, da bodo že v kratkem imeli boljše pogoje za proizvodnjo.

Infrastrukturni minister si je na Ptuju ogledal še gradbišče na starem mostu in mostu čez Studenčnico, ki že pol leta povzroča nevšečnosti predvsem domačinom, saj je zdaj edina pot čez Dravo Puhov most, to pa povzroča številne prometne zamaške.

"Morebitno skrajšanje časa gradnje je odvisno tudi od vremenskih razmer, zagotovo pa si bomo vsi prizadevali, da se dela končajo čim prej in se sprosti promet," je o projektu, ki naj bi ga delavci Pomgrada po sedanjih načrtih zaključili konec septembra, dejal Gašperšič.