c S
Skupščina ZZZS tokrat potrdila finančni načrt za letos 12.01.2018 14:30 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na današnji izredni seji potrdila predlog finančnega načrta za letos. K predlogu mora dati soglasje še vlada. ZZZS bo letos po načrtu razpolagal z 2,85 milijarde evrov, kar je 162 milijonov evrov več kot lani, največ dodatnega denarja bo šlo za povečanje programa zdravstvenih storitev.

Gre za nov finančni načrt, saj skupščina prvotnega načrta na decembrski seji ni sprejela, ker ni predvidel kritja za zdravstvene potrebe v višini 160 milijonov evrov.

Po tokratnem finančnem načrtu bodo prihodki ZZZS v primerjavi s prvotnim načrtom višji za 5,6 milijona evrov, je na seji skupščine pojasnil generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj. So pa uspeli razporediti določene postavke tako, da bo letos za boljše vrednotenje programov, uvajanje novih programov, širitve obstoječih programov ter za skrajševanje nedopustnih čakalnih dob namenjenih 106 milijonov evrov.

Od tega bo slabih 80 milijonov evrov namenjenih za boljše vrednotenje programov zdravstvenih storitev. To pomeni okoli petodstoten dvig cen zdravstvenih storitev za vse dejavnosti. Sušelj se sicer zaveda, da so potrebe izvajalcev o dvigu cen višje, a takšen dvig omogočajo predvideni viri.

V finančnem načrtu so tako predvidena tudi sredstva za skrajševanje čakalnih dob, a kot opozarja Sušelj, so izvajalci do konca novembra počrpali polovico predvidenih sredstev v okviru enkratnega dodatnega programa. Tako po njegovih besedah glavna ovira pri skrajševanju čakalnih dob ni več pomanjkanje sredstev, ampak predvsem pomanjkanje kadra. V letošnjem letu se obeta tudi širitev mreže na primarni zdravstveni ravni.

Seje skupščine sta se udeležili tudi ministrici za zdravje in za finance, Milojka Kolar Celarc in Mateja Vraničar Erman.

Kolar Celarčeva je predstavila vse kratkoročne in sistemske ukrepe za skrajševanje čakalnih vrst, ki so jih izvedli na ministrstvu. Kot je dejala, bo vladi predlagala sprejem finančnega načrta že prihodnji teden, v tednu ali dveh pa bi lahko sprejela tudi letošnji splošni dogovor in enkratni dodatni program, da bi ju lahko čim prej začeli izvajati.

Vraničar Ermanova pa je povedala, da je področje zdravja eno od prioritet tudi v okviru javnih financ. "Potreb je veliko, želja še več, možnosti pa so omejene z ekonomsko močjo države," je poudarila in dodala, da lahko za tem, kar je predvideno v finančnem načrtu, trdno stojijo in vse tudi zagotovijo. Če pa se bo tekom leta izkazalo, da bodo razmere boljše, pa se bodo lahko dogovoriti za dodatne odhodke za zdravstvene storitve.

Predstavnik konfederacije neodvisnih sindikatov Igor Velušček je na seji dejal, da je današnji predlog finančnega načrta bistveno boljši od decembrskega, a je opozoril, da 80 milijonov evrov, kolikor je predvidenih za dvig cen zdravstvenih storitev, ne bo zadostovalo za kritje vseh dodatnih plačnih obremenitev v zdravstvu.

Predstavnica upokojencev Rosvita Svenšek je opozorila, da enotni dodatni programi in proračunsko pokrivanje izgub bolnišnic niso sistemski ukrepi za vzdržno zdravstvo. Zato podpira vse ukrepe ministrstva oz. vlade, ki pomenijo sistemsko rešitev financiranja zdravstva.

Predstavnik Trgovinske zbornice Slovenije Marko Bokal je dejal, da podpira finančni načrt predvsem zato, ker bi z neizglasovanjem trpel zdravstveni sistem. A je opozoril, da so na prejšnji skupščini pozvali vlado, naj zagotovi dodatna sredstva, medtem ko gre pri tem finančnem načrtu zlasti za razporeditev znotraj sredstev, ki jih je predvideval že decembrski načrt.