c S
Vodstvo Premogovnika Velenje v ponedeljek s socialnimi partnerji o nagradah za lansko uspešnost 12.01.2018 13:25 Velenje, 12. januarja (STA) - Vodstvo Premogovnika Velenje se bo v ponedeljek sešlo s socialnimi partnerji, s katerimi se bo pogovarjalo o nagradah za delovno in poslovno uspešnost za leto 2017. Na mizi ima sicer tudi stavkovne zahteve Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES), ki jih bo preučilo in se do njih opredelilo.

V ponedeljek bodo za skupno mizo sedli vodstvo Premogovnika, svet delavcev ter Sindikat pridobivanja energetskih surovin (SPESS) in SDRES. Slednji je v četrtek vodstvu vročil 13 stavkovnih zahtev, dogovor pa pričakuje do 26. januarja. Če tega ne bodo dosegli, bodo stopnjevali svoje aktivnosti. Stavka je zadnja možnost, je dejal zaupnik SDRES Asmir Bećarević.

O možnosti sodelovanja pri vročitvi stavkovnih zahtev se je SDRES pogovarjal tudi s številčnejšim SPESS - ta zastopa večino zaposlenih v Premogovniku Velenje -, a se ta ni odločil za sodelovanje. V sindikatu so namreč ocenili, da ni čas za stavko.

SDRES po Bećarevićevih pojasnilih zahteva 15-odstotni dvig plač, ter da se od tega meseca pa vse do prenehanja odkopavanja premoga pri načrtovanju proizvodnje v posameznem letu upošteva tudi število zaposlenih v proizvodnem procesu pridobivanja premoga.

Prav tako zahteva, da se izvede obračun premalo izplačanih plač delavcem za polni delovni čas od januarja 2012 do decembra 2016, ter da se od 1. februarja letos uredi delovni čas skladno z mednarodnimi konvencijami. Od uprave premogovnika terja tudi, da v primeru nenadnega zmanjšanja proizvodnje ne zmanjša mase plač, ter da zagotovi socialno varnost zaposlenim v premogovništvu pri prehodu v nizkoogljično družbo.

SDRES zahteva tudi izboljšanje delovnih pogojev, izplačilo stimulacije za leto 2017 v višini 280 evrov bruto do konca februarja letos, zaradi povečanega obsega dela in doseženih rezultatov za leto 2017 pa zahteva še dodatno plačilo v višini 600 evrov bruto.

Pričakujejo tudi poračun za neizplačani del plače za leta 2014, 2015, 2016 in 2017, do 30. junija pa polni regres za letos. Med stavkovnimi zahtevami je tudi pravica do 30-minutnega odmora med delovnim časom, prekinitev pogodbe z vsemi zunanjimi izvajalci in agencijami ter redno izplačilo plač za pretekli mesec najkasneje do 15. v tekočem mesecu.

Generalni direktor premogovnika Ludvik Golob pa meni, da je zahteva po 15-odstotnem dvigu plač precej napihnjena, in če bi jo izpolnili, bi bil premogovnik ponovno insolventen. Povprečna plača v premogovniku je, tako Golob, od januarja do oktobra lani znašala 2378 evrov, povprečna plača na ravni države je v enakem obdobju znašala 1603 evre, v Termoelektrarni Šoštanj pa 2164 evrov.

"V Premogovniku Velenje se je vedno najprej poskrbelo za redno zagotavljanje vseh plačil zaposlenim. Lani in letos bomo pokrili tudi prikrajšanje za premalo izplačane plače v letih 2012 in 2013. Glede efektivnega delovnega časa pa skupaj s socialnimi partnerji iščemo pravo rešitev, ki bo skladna z zakonodajo, hkrati pa bo omogočala optimalno organizacijo proizvodnega procesa," še pravi prvi mož Premogovnika Velenje.