c S
Tomčeva zaradi otroških dodatkov v Avstriji poslala poslansko vprašanje Evropski komisiji 12.01.2018 11:54 Bruselj, 12. januarja (STA) - Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) je zaskrbljena zaradi nedavne odločitve avstrijske vlade o znižanju otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji, ki bo po njenih besedah vplivala tudi na 10.600 otrok v Sloveniji. Skupaj s kolegi iz več držav je zato Tomčeva danes poslala poslansko vprašanje Evropski komisiji.

V njem komisijo sprašujejo, ali gre za diskriminacijo, če država članica otroške dodatke prilagodi življenjskim stroškom države, kjer otroci živijo. Poslance tudi zanima, ali so državljani EU, zaposleni v drugi članici, ki plačujejo enake prispevke kot državljani članice, upravičeni tudi do enakih socialnih ugodnosti in ali to velja tudi za otroške dodatke. Evropsko komisijo evroposlanci tudi sprašujejo, ali je ukrep Avstrije v skladu s pravom EU, še posebej z uredbo o koordinaciji sistemov socialne varnosti iz leta 2004.

Evropska komisija ima za odgovore šest tednov časa. Komisija je sicer že pred dnevi napovedala, da bo preučila, ali je avstrijski zakon o otroških dodatkih združljiv s pravom EU.

Poslansko vprašanje so pripravili na pobudo poslanke Tomčeve v sodelovanju s kolegi s Poljske, Madžarske, Slovaške in Romunije. Podpisali so ga evropski poslanci iz devetih držav in petih političnih skupin, med njimi vsi slovenski evroposlanci in koroška Slovenka Angelika Mlinar.

"Skrbi me, da Avstrija s to populistično potezo deli otroke državljanov EU na prvo- in drugorazredne. Če s tem želijo preprečevati tako imenovani socialni turizem, ki mu tudi sama nasprotujem, je ta način popolnoma neustrezen," je v sporočilu za javnost zapisala Tomčeva, v Evropskem parlamentu članica odbora za zaposlovanje.

Po navedbah avstrijske vlade bo ta ukrep vplival na 132.000 otrok tujcev, zaposlenih v Avstriji, predvsem na Madžarskem, Slovaškem, Poljskem, v Romuniji in Sloveniji.

"Vsi, tudi Slovenci, zaposleni v Avstriji, v avstrijski socialni sistem prispevajo enako, potem bi morali biti tudi pri prejemkih obravnavani enako," je v sredo pojasnila poslanka in dodala, da v teh dneh v odboru za zaposlovanje Evropskega parlamenta poteka glasna razprava o potezah avstrijske vlade.

Vprašanje otroških dodatkov v EU ureja direktiva o koordinaciji sistemov socialne varnosti. Da bi bila odločitev avstrijske vlade skladna z evropsko zakonodajo, je po navedbah evropskih poslancev, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, treba spremeniti uredbo.

Tomčeva je napovedala, da bo poročilo, ki skuša spremeniti obstoječo evropsko zakonodajo dopolnila tako, da bo zaščitila slovenske otroke. "Prav tako verjamem, da bodo člani odbora za zaposlovanje ob glasovanju enotni in takšnih sprememb ne bodo podprli," je dodala.