c S
Zdravniški sindikat celjske bolnišnice vztraja na uvedbi 40-urnega delovnika 12.01.2018 11:21 Celje, 12. januarja (STA) - Po četrtkovi razrešitvi direktorja celjske bolnišnice Marjana Ferjanca je predsednica hišnega sindikata Fides Mateja Grat dejala, da še naprej vztrajajo na uvedbi 40-urnega delovnika, ki so ga napovedali, ko je svet zavoda novembra lani razrešil Ferjanca. Razpis za novega direktorja bo predvidoma objavljen v soboto.

Uvedba 40-urnega delovnika je po navedbah Gratove odvisna od usklajevanja med sindikatom in vodstvom bolnišnice, a usklajevanja še potekajo in tako še ni v veljavi.

Gratova sicer meni, da je pri razrešitvi Ferjanca šlo za nesprejemljivo vmešavanje politike v vodenje bolnišnice. Po njenih besedah izbira vršilca dolžnosti direktorja bolnišnice Dragana Kovačića ni prišla iz njihovih vrst, ampak s strani vlade. "Da se je Kovačić strinjal z imenovanjem, je povsem razumljivo," je še dejala Gratova.

Ferjanc, ki je razrešen zaradi očitkov o nepripravi finančnega načrta za letos in nepravilnostih pri plačah nemedicinskega osebja, je sicer vodstvo sindikata pozval, da namere o uvedbi 40-urnega delovnika ne uresničijo, saj bodo to najbolj občutili prav bolniki.

Strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar je pojasnil, da so ob Ferjančevi razrešitvi, ki jo je vlada v četrtek po dveh mesecih končno potrdila, zahtevali zamenjavo članov sveta zavoda. Doslej pa je vlada zamenjala le predsednika sveta zavoda Andraža Jaklja.

"Strokovni svet pričakuje, da bodo zamenjani tudi drugi člani sveta zavoda. Če bomo ocenili, da je stanje takšno, da ne omogoča nadaljnjega razvoja bolnišnici, lahko še vedno podamo odstopne izjave. Vsekakor pa računam na dobro sodelovanje s Kovačićem, ki je nenazadnje moj namestnik že več kot šest let in s katerim imava kompatibilne poglede na razvoj bolnišnice," je dejal Vindišar.

Razpis za novega direktorja bolnišnice s polnim mandatom bo predvidoma objavljen v soboto, do izbire direktorja pa bo bolnišnico vodil Kovačić, ki je dejal, da ga daljše vodenje bolnišnice ne zanima.