c S
Skupina Gorenje lani z višjimi prihodki, nižjim čistim dobičkom 12.01.2018 10:13 Velenje, 12. januarja (STA) - Skupina Gorenje je lani ustvarila 1,307 milijarde evrov prihodkov, kar je 3,7 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček je znašal 1,2 milijona evrov, potem ko je bil predlani pri 8,4 milijona evrov, kaže danes objavljena ocena poslovanja. Za leto 2018 načrtujejo rast prihodkov in dobička.

K rasti prihodkov so najbolj pripomogli prihodki od prodaje v Rusiji, Ukrajini, na Nizozemskem, Bližnjem in Daljnem vzhodu ter trgih Amerike, Azije in Avstralije, so po seji nadzornikov, ki so oceno poslovanja in gospodarski načrt obravnavali v četrtek, sporočili iz Gorenja.

Dobiček iz poslovanja je znašal 21,7 milijona evrov, potem ko je bil predlani pri 40,2 milijona evrov.

"Kljub težavnim razmeram na trgu v drugi polovici leta smo dosegli načrtovane prihodke in že deveto četrtletje zapored ustvarjamo dobiček. Nižji od načrtovanega je predvsem na račun izjemnega povišanja cen surovin - nabavna cena plastičnih mas se je denimo povišala kar za 25 odstotkov, jeklene pločevine za desetino," je zapisal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Na poslovanje so neugodno vplivali tudi nižja prodaja od načrtovane v dejavnosti gospodinjskih aparatov, predvsem v Nemčiji, cenovni pritiski na področju stroškov dela, rast cen na nabavnih trgih ter povečani proizvodni stroški, povezani z začetkom serijske proizvodnje novih generacij izdelkov.

Gorenje je v letu 2017 sklenilo cikel naložb v proizvodnji in začelo s serijsko proizvodnjo novih generacij izdelkov, med drugim premijskih pralnih in sušilnih ter pomivalnih strojev in samostojnih štedilnikov. V končni razvojni fazi so novi vgradni hladilno-zamrzovalni aparati in povezljivi aparati.

Ob osredotočanju na temeljno dejavnost, gospodinjske aparate, so začeli s postopkom prodaje družbe Gorenje surovina, ki je največja družba v okviru ostalih dejavnosti, prodajo bodo nadaljevali v letošnjem letu.

Gorenje je danes objavilo gospodarski načrt za leto 2018, v katerem načrtuje 1,33 milijarde evrov prihodkov od prodaje. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) naj bi se v primerjavi z lani povečal za 13 odstotkov na nekaj več kot 86 milijonov evrov, dobiček iz poslovanja (EBIT) pa za 16 odstotkov na okoli 25 milijonov evrov. Čisti dobiček naj bi konec leta znašal 8,1 milijona evrov.

"Prepričan sem, da gremo v pravo smer. Z osredotočanjem na osnovno dejavnost in dezinvestiranjem na področju ostalih dejavnosti, povečevanjem prodaje premijskih in inovativnih izdelkov ter krepitvijo na zunaj evropskih trgih in iskanjem ustreznega strateškega partnerja zagotavljamo dolgoročen razvoj Skupine Gorenje," je dejal Bobinac in dodal, da bodo tako ostali uspešno podjetje in eden največjih zaposlovalcev v regiji, blagovna znamka Gorenje pa ena najbolj uspešnih in prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk v Evropi in svetu.

V dejavnosti gospodinjskih aparatov načrtujejo 1,19 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar bi bilo 10 odstotkov več od ocene za leto 2017. "Višji prihodki bodo predvsem posledica povečane prodaje inovativnih in premijskih aparatov, ki bodo v strukturi prihodkov od prodaje velikih gospodinjskih aparatov letos predstavljali več kot 22- oziroma več kot 30-odstotni delež," pravijo.

Med blagovnimi znamkami največjo rast načrtujejo pri znamki Asko, kjer naj bi prodajo predvsem na račun Azije, Avstralije in Rusije povečali za več kot 20 odstotkov. Pri blagovni znamki Atag načrtujejo 13-odstotno rast, pri blagovni znamki Gorenje pa osemodstotno rast.

V EU pričakujejo največjo rast prodaje v Nemčiji, na Poljskem, Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem, zunaj EU pa v Rusiji, Ukrajini, BiH, Srbiji ter na Bližnjem vzhodu in v Aziji.

Pri gospodinjskih aparatih najvišjo rast, 14,5-odstotno, načrtujejo pri pralno-sušilnih aparatih, med drugim zaradi nove generacije aparatov Asko in tudi aparatov znamke Gorenje. Načrtujejo tudi rast prodaje kuhalnih ter pralno-pomivalnih aparatov.

Čiste finančne obveznosti skupine naj bi konec leta 2018 znašale 274 milijonov evrov oz. 75 milijonov manj kot ob koncu leta 2017. Znižanje bo posledica prodaje družb netemeljne dejavnosti, uskladitve obsega investiranja z obsegom amortizacije, optimiziranja obratnega kapitala ter ustvarjenega pozitivnega denarnega toka iz poslovanja, so navedli.

V letu 2018 načrtujejo vlaganja v razvoj, za katera bodo namenili okrog tri odstotke prihodkov skupine, in sicer med drugim razvoj vgradnih kuhališč in pečic, pralno-sušilnih aparatov Asko in Asko Professional, izdelkov linije Simplicity in prostostoječih hladilnikov.

Nadzorni svet se je v četrtek seznanil tudi s postopki, ki sta jih takratna revizijska komisija in nadzorni svet v letih 2010 in 2011 obravnavala v zvezi s posojilom družbi Intersolar. Ugotovil je, da so bili vsi postopki zaključeni v letu 2012, ko je bilo poročilo o delu nadzornega sveta predstavljeno tudi na skupščini ter pristojnim državnim organom. Nadzorni svet se tako s tem primerom ne bo več ukvarjal, so sklenili.

V zvezi s sponzoriranjem ruskega nogometnega kluba Torpedo Moskva pa je na predlog predsednika uprave Bobinca in revizijske komisije nadzorni svet odločil, da se v najkrajšem možnem času opravi pregled posla.