c S
Kitajski svetovni trgovinski presežek lani padel 12.01.2018 09:25 Peking, 12. januarja (STA) - Kitajska je lani za 7,9 odstotka povečala izvoz, uvoz pa se je okrepil za 15,9 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kljub temu, da je Kitajska trgovinski presežek s svetom nekoliko zmanjšala, pa se je ta z ZDA povečal za 11,5 odstotka in se ustavil pri 275,8 milijarde dolarjev.

Trgovinski presežek Kitajske z ostalim svetom je lani padel za 17 odstotkov, se je pa povečal presežek z ZDA, kar je občutljiva tema za tamkajšnjega predsednika Donalda Trumpa.

Kitajska je lani izvoz v ZDA povečala za 11,5 odstotka, kar je trgovinski presežek povečalo za 10 odstotkov na 275,8 milijarde dolarjev. Na presežek Kitajske v trgovini z ZDA so še poseben občutljivi v Trumpovi administraciji, ki je lani na uvožene kitajske dobrine uvedla nove tarife.

Na kitajski carini so pojasnili, da je Kitajska tudi lani gradila močne temelje za stabilno rast trgovinske menjave. Ob tem ko svetovno gospodarstvo nadaljuje z okrevanjem, pa tudi obeti za prihodnje leto ostajajo optimistični, tamkajšnjo carinsko upravo še povzema AFP.