c S
Odbor DZ za gospodarstvo danes o zakonu o Kobilarni Lipica 12.01.2018 09:06 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Odbor DZ za gospodarstvo bo na današnji seji obravnaval predlog novega zakona o Kobilarni Lipica, s katerim bi vlada dosedanji javni zavod preoblikovala v družbo z omejeno odgovornostjo v stoodstotni lasti države oziroma holding. Predlog je naletel na nasprotovanje Civilne iniciative za Lipico, ki meni, da mora biti Kobilarna Lipica enovita.

Predlog zakona, ki ga je vlada potrdila oktobra in je trenutno v parlamentarni obravnavi, med drugim predvideva preoblikovanje sedanjega javnega zavoda v družbo z omejeno odgovornostjo v 100-odstotni lasti države - Holding Kobilarna Lipica.

Holding bo sicer ustanovil dve odvisni družbi - družbo Kobilarna Lipica, ki bo prevzela javno službo in v kateri mora holding ohraniti 100-odstotno lastništvo, ter družbo Turizem Lipica, ki bo izvajala pridobitne dejavnosti, kjer je obveza ohranitve kontrolnega deleža.

Predvidena je tudi razglasitev spomeniškega območja Kobilarne Lipica za spomenik državnega pomena ter razglasitev tradicionalne reje in vzreje lipicancev za nesnovno dediščino državnega pomena.

Civilna iniciativa za Lipico je opozorila, da mora biti Kobilarna Lipica enovita, predlagana ustanovitev holdinga pa bi po njenem mnenju pomenila le možnost lastninjenja. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je po drugi strani zagotovil, da bo Kobilarna Lipica ostala enovita družba, ki je ne bodo privatizirali.

Na dnevnem redu odbora je tudi obravnava predloga novele zakona o izdelkih iz plemenitih kovin.