c S
Uprava Premogovnika Velenje v ponedeljek v pogajanja s SDRES o stavkovnih zahtevah 12.01.2018 08:51 Velenje, 11. januarja (STA) - Upravi Premogovnika Velenje je danes zaupnik Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) Asmir Bećarević vročil 13 sindikalnih zahtev. Pogajanja o zahtevah se bodo začela v ponedeljek, je v izjavi za medije povedal generalni direktor premogovnika Ludvik Golob. SDRES dogovor pričakuje do 26. januarja.

Golob je dejal, da se mu način komuniciranja SDRES ne zdi primeren, saj so že pred več kot enim letom stekla pogajanja o spremembi panožne pogodbe in splošne kolektivne pogodbe. Zahteva po 15-odstotnem dvigu plač se mu zdi precej napihnjena in če bi jo izpolnili, bi bil premogovnik ponovno insolventen.

Ob tem je Golob postregel s podatkom, da je bila povprečna plača v premogovniku od januarja do oktobra lani 2378 evrov, v tem obdobju je bila povprečna plača na ravni države 1603 evrov, v Termoelektrarni Šoštanj pa 2164 evrov.

"V Premogovniku Velenje se je vedno najprej poskrbelo za redno zagotavljanje vseh plačil zaposlenim. Lani in letos bomo pokrili tudi prikrajšanje za premalo izplačane plače v letih 2012 in 2013. Glede efektivnega delovnega časa pa skupaj s socialnimi partnerji iščemo pravo rešitev, ki bo skladna z zakonodajo, hkrati pa bo omogočala optimalno organizacijo proizvodnega procesa," pravi Golob.

S stališčem vodstva Premogovnika Velenje soglašajo tudi v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), pod okrilje katerega sodi premogovnik. "Menimo, da je zaostrovanje odnosov SDRES s poslovodstvom Premogovnika Velenje nepotrebno, zato smo začudeni nad vztrajanjem sindikata SDRES pri stavkovnih zahtevah, ki presegajo realne možnosti," je v sporočilu za javnost zapisal generalni direktor HSE in predsednik nadzornega sveta premogovnika Matjaž Marovt.

Marovt je izrazil prepričanje, da je skupni interes vseh socialnih partnerjev edino konstruktivni dialog o odprtih vprašanjih, ne da bi pri tem ogrožali doseženo stabilnost poslovanja Premogovnika Velenje in socialni mir. Pozdravil je tudi današnjo odločitev Sindikata pridobivanja energetskih surovin Slovenije (SPESS) v premogovniku, da bo nadaljeval pogajanja s poslovodstvom Premogovnika Velenje.

Bećarević je dejal, da poleg omenjenega zvišanja plač zahtevajo tudi, da se od tega meseca pa vse do prenehanja odkopavanja premoga pri načrtovanju proizvodnje v posameznem letu upošteva tudi število zaposlenih v proizvodnem procesu pridobivanja premoga.

Prav tako zahtevajo, da se izvede obračun premalo izplačanih plač delavcem za polni delovni čas od januarja 2012 do decembra 2016 ter da se od 1. februarja letos uredi delovni čas skladno z mednarodnimi konvencijami. Od uprave premogovnika terjajo tudi, da v primeru nenadnega zmanjšanja proizvodnje ne zmanjša mase plač ter da zagotovi socialno varnost zaposlenim v premogovništvu pri prehodu v nizkoogljično družbo.

SDRES zahteva tudi izboljšanje delovnih pogojev, izplačilo stimulacije za leto 2017 v višini 280 evrov bruto do konca februarja letos, zaradi povečanega obsega dela in doseženih rezultatov za leto 2017 pa zahtevajo še dodatno plačilo v višini 600 evrov bruto.

Pričakujejo tudi poračun za neizplačani del plače za leta 2014, 2015, 2016 in 2017, do 30. junija pa polni regres za letos. Med stavkovnimi zahtevami je tudi pravica do 30-minutnega odmora med delovnim časom, prekinitev pogodbe z vsemi zunanjimi izvajalci in agencijami ter redno izplačilo plač za pretekli mesec najkasneje do 15. v tekočem mesecu.

Bećarević je dejal, da je stavkovne zahteve podprlo okrog 650 delavcev. Če do 26. januarja ne bodo sklenili dogovora z upravo premogovnika, bodo stopnjevali svoje aktivnosti. Stavka je zadnja možnost, je še dejal Bećarević.

SPESS, ki zastopa večino zaposlenih v Premogovniku Velenje, danes ni sodeloval s stavkovnim odborom SDRES pri predaji stavkovnih zahtev vodstvu družbe.

Predsednik SPESS Simon Lamot je danes za STA dejal, da ni čas za stavko in da so se člani njihovega sindikata podpisali samo pod nekatere stavkovne zahteve, ena izmed njih je 15-odstotni dvig plač. Po njegovi oceni so nekatere izmed stavkovnih zahtev nepotrebne, nekatere, kot je denimo omenjeni dvig plač, pa nerealne.

"Okrnitev poslovanja družbe s stavko bi se po našem prepričanju lahko odražala v ekonomskem položaju zaposlenih, zato v času, ko z delodajalcem potekajo pogajanja za rešitev izpostavljenih problemov, stavka po naši oceni ni potrebna in je neodgovoren ukrep," je še ocenil Lamot.