c S
Evropske borze navzdol; dražja nafta in evro 12.01.2018 08:47 London/Frankfurt/Pariz, 11. januarja (STA) - Po rasti v prvih trgovalnih dneh novega leta so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes obrnili navzdol. Nafta se je tudi danes podražila, tečaj evra pa se ves dan skorajda ni spreminjal, po izjavah iz Evropske centralne banke pa je porasel nad mejo 1,20 dolarja.

Analitiki nove spodbude tečajem vrednostnih papirjev pričakujejo od nove sezone objavljanja poslovnih poročil podjetij. Za banke utegne biti zanimiv petek, ko bosta številke o poslovanju v prejšnjem četrtletju razkrili ameriški banki Wells Fargo in JP Morgan. Nekatere njune tekmice so pred kratkim s svojimi rezultati že razočarale vlagatelje.

V zadnjem času so se delnice bank nekoliko pocenile, potem ko so se obresti na trgu obveznic vnovič nekoliko znižale. V Frankfurtu so se delnice banke Deutsche Bank danes pocenile za 1,35 odstotka, Commerzbank pa za 1,66 odstotka.

Najbolj pa so se danes na borzah v Evropi pocenile delnice trgovcev na drobno, predvsem britanskih. Po neprepričljivih četrtletnih poslovnih poročilih so se v Londonu delnice družbe Marks & Spencer pocenile za 7,04 odstotka, Tesco pa za pet odstotkov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,40 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3595,24 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,59 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,29 odstotka. Zvišal pa se je indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,19 odstotka.

Zvišala sta se tudi indeksa ATX na Dunaju (za 0,13 odstotka) in FTSE MIB v Milanu (za 0,64 odstotka). V Zürichu je indeks SMI izgubil 0,22 odstotka vrednosti.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,41 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,31 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,34-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je opazno okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2050 dolarja, kar je približno en cent več kot opoldne. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2017 dolarja oz. 0,25 centa višje kot v sredo.

Iz ECB so danes prišli signali, ki so okrepili pričakovanja izstopa iz zelo ohlapne denarne politike. Na zadnji seji sveta ECB so soglašali, da se mora komunikacija postopno spremeniti, če se bosta gospodarska rast in inflacija odvijali po pričakovanjih, piše v danes objavljenem zapisniku seje. Za zdaj sicer ECB še ostaja pri načrtovani časovnici izstopa, po kateri se bodo odkupi obveznici - te je v začetku leta prepolovila na 30 milijard evrov mesečno - nadaljevali najmanj do septembra 2018.

Opazen padec zalog surove nafte v ZDA je vlagatelje spodbudil k nakupom in cene na naftnem trgu so se med trgovanjem povzpele na nove najvišje ravni v več letih. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 63,97 dolarja, kar je 40 centov več kot v sredo. V Londonu so se marčne terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 25 centov na 69,45 dolarja.